Közélet

Megszűnt a SZEFI, a Rogersről még nem kapott hivatalos értesítést a kormányhivatal

Megszűnt a SZEFI, a Rogersről még nem kapott hivatalos értesítést a kormányhivatal

2015. január 20., kedd
Megszűnt a SZEFI, a Rogersről még nem kapott hivatalos értesítést a kormányhivatal
sajtotajekoztato_juhasz_tunde03_gs

Törölték a nyilvántartásból a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakközépiskolát január 20-án, a kormányhivatal a diákoknak más intézményeket ajánl, ahol tanulmányaikat folytathatják. A Rogers Gimnázium jövőjéről a fenntartó alapítvány kuratóriuma még nem tájékoztatta a kormányhivatalt.

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány kuratóriuma arról döntött, hogy január huszadikával megszünteti a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakközépiskola (SZEFI) fenntartását. Erről határozatot juttattak el a kormányhivatal oktatási főosztályához, így a köznevelésről szóló törvényben leírtak alapján a kormányhivatal meghozta döntését a szakképzésben résztvevő diákok elhelyezéséről.

Juhász Tünde

kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy a SZEFI-nek 740 tanulója volt, közülük 586-an Csongrád megyében jártak iskolába, Bács-Kiskunban 134-an tanultak, míg Jász-Nagykun Szolnok megyében 20-an. Az iskolában öt fő teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógus volt, a többiek óraadók vagy részmunkaidős foglalkoztatásúak. Rajtuk kívül egy iskolatitkár dolgozott a SZEFI-ben. Juhász Tünde elmondta, hogy a szakképzésben résztvevőknek megjelölték azokat az iskolákat, ahol fogadni tudják őket, ám ahogy Juhász Tünde hangsúlyozta, szabad iskolaválasztás van, így a szülők és a tanulók dönthetnek arról, hogy a kijelölt iskolákban folytatják-e a tanulmányokat vagy más intézménybe jelentkeznek. „Az állam azt biztosítja, hogy minden diák folytathassa a képzését” – jelentette ki. A kormánymegbízott ismertette azt is, hogy a megszűnt csongrádi, hódmezővásárhelyi, szentesi, szegedi, mélykúti és kunszentmártoni feladatellátási hellyel rendelkező intézményekben tanulók mely iskolákban folytathatják tanulmányaikat. A tanulóátvételre kijelölt állami intézmények azonban több esetben más településen működnek, aki például Csongrádon szociális asszisztens képzésben volt másodéves Kiskunfélegyházára ingázhat, egyes Vásárhelyen tanulóknak Szegedre kell átjárniuk, több Szentesen iskolába járónak pedig szegedi intézményt jelöltek ki. Vannak olyan szakok is, amelyeket nem oktatnak állami fenntartású intézményekben, számukra is keresett megoldást a kormányhivatal. Az azonban kérdés, hogy a kijelölt intézmények – ahová kötelesek átvenni a tanulókat – megfelelnek-e a diákoknak. Juhász Tünde elmondta azt is, hogy a diákoknak két hetük van arra, hogy kezdeményezzék átvételüket a kijelölt intézményekbe.

sajtotajekoztato_juhasz_tunde02_gs

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány ellen több eljárás is zajlik, amelyek az állami normatíva felhasználását vizsgálja. A Magyar Államkincstár nem jogerős határozatában több mint 59,5 millió forint támogatás visszafizetésére kötelezte a SZEFI-t és a Rogers Gimnáziumot működtető alapítványt. Ezen felül az államkincstár tavaly októbertől nem is folyósítja a normatívát. „Nem tisztünk azt vizsgálni, miként is jutott el eddig a helyzetig a két iskolát működtető alapítvány, a kormányhivatal törvényességi ellenőrzéseket folytat a nem állami fenntartású oktatási intézmények vonatkozásában, vagyis a normatívafelhasználás vizsgálata nem a kormányhivatal feladata” – közölte Juhász Tünde. Ahogy korábban

beszámoltunk róla

, a SZEFI mellett a Rogers-gimnázium sorsa is kérdéses. A két intézmény Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben mintegy 1120 fős tanulólétszámmal rendelkezik, amelyből a tanköteles korú tanulók száma 100, az érintett pedagógusok létszáma pedig 114 fő. Hétfőn a

Rogers bezárása ellen a Széchenyi téren tüntettek

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.