Közélet

Kihallgatott egy 8 éves kisfiút a francia rendőrség, mert a terrorizmust éltette az iskolában

Kihallgatott egy 8 éves kisfiút a francia rendőrség, mert a terrorizmust éltette az iskolában

2015. január 29., csütörtök
Kihallgatott egy 8 éves kisfiút a francia rendőrség, mert a terrorizmust éltette az iskolában

Kihallgattak egy 8 éves kisfiút a dél-franciaországi Nizza rendőrőrsén, amiért az iskolájában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet elkövetőit éltette - erősítették meg csütörtökön rendőrségi források. Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter szerint a rendőrséghez forduló iskola helyesen járt el.

A meghallgatást szerdán tartották. A gyerek nem volt hajlandó részt venni a január 7-i terrortámadás másnapján az áldozatok emlékére az iskolájában rendezett egyperces megemlékezésen, s azt mondta, hogy ő a terroristákkal érez együtt - adta hírül a Twitter közösségi oldalon

Sefen Guez Guez

, a gyermek családjának ügyvédje. A 8 éves

Ahmed

osztályfőnöke jelezte a megyei oktatási hivatalnak, hogy a gyermek többször is arról beszélt, hogy ő a terroristákkal szolidáris. Ezért az apját többször is behívták az iskolába. "Az ismert kontextus miatt az iskolaigazgató végül úgy döntött, jelzi a rendőrségnek, hogy mi történik az iskolában" - mondta

Marcel Authier

nyomozó. "Behívtuk a gyermeket az apjával együtt, hogy megpróbáljuk megérteni, egy 8 éves kisfiú miért beszél ilyen radikálisan" - tette hozzá. Elmondta, hogy a gyermeket az apja jelenlétében mintegy félórán keresztül hallgatták meg, majd játszani engedték. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem történt feljelentés. Az ügyvéd viszont azt állítja, hogy terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt eljárás indult. Ez utóbb a rendőrség határozottan cáfolta. "Határozottan kijelentem, hogy az iskola vezetősége nem egyszerűen jól tette, hogy így járt el, hanem a pedagógiai és társadalmi munkája olyan hasznos dolog, amiért köszönetet mondok" - mondta csütörtök este az oktatási tárca vezetője.

Fabienne Lewandowski

, a nizzai rendőrség közbiztonsági igazgatóhelyettese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szabályos kihallgatás keretében kerestek magyarázatot a történtekre, de szerinte ezt a helyzet megkövetelte. Azt is jelezte, hogy a kihallgatás során az apa többször is elnézést kért azért, amit a fia mondott, s nem tűnt úgy, hogy ő bátorítaná a gyermeket. A rendőrség szerint a gyermek az iskolában azt mondta társainak, hogy "meg kell ölni a franciákat", "a muzulmánok jól csinálták", "az újságírók megérdemelték a sorsukat". "A gyerek láthatóan nem érti, hogy mit beszél. Nem tudjuk, hol hallotta ezeket a dolgokat" - jelezte a rendőrség. Az ügyvéd az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a kérdésre, mit jelent a terrorista szó, a gyermek úgy válaszolt, "nem tudom". Az iskola vezetői nem akartak nyilatkozni. Ahmed ügyében a gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatot indítottak. Az apa ellen is eljárást indult, miután megfenyegette az iskola igazgatóját, amikor az a fia viselkedéséről beszélgetett vele. Utóbb kiderült, hogy az iskola igazgatója emiatt tett panaszt a rendőrségen, és ezt követően idézték be a férfit a fiával együtt. A Kollektíva a franciaországi iszlamofóbia ellen nevű szervezet szerint "az eset jól illusztrálja azt a kollektív hisztériát, amely január eleje óta jellemzi Franciaországot".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.