Közélet

Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán a Lombard-perben

Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán a Lombard-perben

2015. január 13., kedd
Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán a Lombard-perben

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Szeghő Katalin vezette polgári tanácsa a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (mint felperes) - Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. (mint alperes) között zajló, tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása iránti perben az I. fokon eljáró bíróság ítéletét.

A megismételt II. fokú eljárás során az alperes Lombard Zrt. egyes üzletszabályzataiban konkrétan megjelölt általános szerződési feltételek közül összesen 26 pontot vizsgálta a táblabíróság, hogy az I. fokú bíróság helytállóan állapította-e meg az adott általános szerződési feltétel tisztességtelenségét. A II. fokú eljárás tárgyát képező üzletszabályzatok pontjainak mintegy felében értett egyet az I. fokú bíróság megállapításaival, miszerint azok a pontok tisztességtelenek. Így például kimondta, hogy a Lombard Zrt.-t megillető azon, üzletszabályzatba foglalt jog, miszerint egy felmondás folytán megszűnt lízing szerződés esetén a lízing tárgyat önhatalmúlag lefoglalhassa, tisztességtelen. Ugyancsak tisztességtelen a fizetési késedelemre alapított felmondási jog, valamint a fogyasztók személyi adatait érintő alperesi jogosultságok általános szerződési feltételekben történő szabályozása. A tisztességtelenek minősített pontok valamennyi, a pénzintézettel szerződéses kapcsolatban álló fogyasztóra nézve érvénytelenek - hangzott el az indoklásban. Ugyanakkor az ítélőtábla nem osztotta az I. fokú bíróság és a felperes azon álláspontját, miszerint az üzletszabályzatok kamat- és árfolyamváltozásokra vonatkozó pontjai nem érthetőek, nem világosak. Az üzletszabályzatok valóban bonyolultak, de az általuk szabályozott szerződéses jogviszonyok is összetettek, hosszú időtartamra vonatkoznak. Utalt arra az ítélőtábla, hogy a hitelt igénybe vevőtől elvárható, hogy a szerződésbeli üzletszabályokkal érintett, leginkább jelentős vagyoni értékre vonatkozó ügylet megkötésekor körültekintően járjon el, a számára nem világos, nem egyértelmű szerződési rendelkezésekre nézve kérjenek magyarázatot, vegyék igénybe szakértő segítségét. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek hely nincs.

A döntés előzményeiről

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, mint felperes közérdekű keresetben kérte 2013-ban a Lombard Lízing Zrt. által alkalmazott – módosított keresete szerint – hat üzletszabályzat és az ahhoz kapcsolódó hirdetmények egyes pontjai érvénytelenségének a megállapítását arra hivatkozással, hogy azok tisztességtelen szerződési feltételnek minősülnek. A Szegedi Ítélőtábla 2014 márciusában azt állapította meg, hogy a per tárgyává tett üzletszabályzatok közül három 2009. augusztus 1. napjától már nem hatályos, helyükbe új módosított üzletszabályzatok léptek, a már nem hatályos üzletszabályzati feltételek tisztességtelensége nem vizsgálható. Az ügy a Kúriára került, amely II. fokon megismételt eljárást rendelt el. A megismételt eljárás során a felperes azt kéri, hogy ennek a három üzletszabályzatnak (amelyek deviza alapú kölcsönök és lízingszerződéshez kapcsolódó általános feltételek, és - egyebek mellett - a szerződés felmondásával és elszámolással kapcsolatosak) egyes pontjaira mondja ki a bíróság az érvénytelenséget, mivel azok tisztességtelen szerződési feltételek. Az ügy kiemelt jelentőségét az adja, hogy amennyiben a Szegedi Ítélőtábla a felperes keresetének helyt ad, a döntés hatálya minden olyan fogyasztóra kiterjed, aki a megtámadott szerződési feltételekkel kötött szerződést. Ugyanis a kifogásolt szerződési feltételeket, mivel azok általános szerződési feltételek, az alperes senkivel szemben nem alkalmazhatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.