Közélet

Elfogadták a megye idei költségvetését – Magyar Anna 11 millióért váltaná meg ki nem vett szabadságát + FOTÓK

Elfogadták a megye idei költségvetését – Magyar Anna 11 millióért váltaná meg ki nem vett szabadságát + FOTÓK

2015. január 30., péntek
Elfogadták a megye idei költségvetését – Magyar Anna 11 millióért váltaná meg ki nem vett szabadságát + FOTÓK
megyei_kozgyules11_gs

Jogi állásfoglalást kért a megyei közgyűlés, miután a korábbi elnök, Magyar Anna nyolcévnyi szabadságát váltotta volna meg több mint 11 millió forintért. Egyelőre a céltartalékba csoportosították át az összeget, melyet jótékonysági vagy kulturális célokra fordítana Magyar Anna.

„Életszerű-e, hogy valaki nyolc évig nem vesz ki szabadságot?” – tette fel eleve költőinek szánt kérdését a jobbikos

Szabó Zoltán Ferenc

a megyei közgyűlés idei költségvetésével kapcsolatban. Az előterjesztésben a kötelező feladatok között ugyanis a leköszönő elnök szabadságmegváltása sorban 11 millió 317 forint szerepel, amit

Magyar Annának

(Fidesz) kellene kifizetni. Szabó Zoltán Ferenc kijelentette: ez a neuralgikus pontja a költségvetési tervezetnek, így amíg az összeg ezen a jogcímen szerepel benne, pártjuk nem támogatja azt. „Amikor készült a megye költségvetése, még nem volt tisztázott jogi álláspontunk abban, hogy az elnöki jogviszonyból alelnöki jogviszonyba történő átállás esetén milyen konkrét szabályozást van a szabadság megváltással kapcsolatban, ezért jogi állásfoglalást kértünk. Amíg nincs végleges álláspont, ezt a keretet tulajdonképpen visszatettük céltartalékba” – tájékoztatott

Kakas Béla

közgyűlési elnök. A szabály szerint amennyiben megszűnik a tisztségviselő jogviszonya, akkor ki kell fizetni a ki nem vett szabadságok után járó pénzt, ám Magyar Anna maradt a testület tagja, csak most már nem elnöki, hanem alelnöki pozícióban.

Gémes László

, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője úgy fogalmazott, ez nem kényes, hanem jogos kérdés. Hozzátette, tény, hogy szerepeltetni kell a költségvetésben és a munkaviszony megszűnésekor nincs mérlegelés, ki kell fizetni a ki nem vett szabadságot. Azt is közölte, hogy Magyar Anna – aki hivatalos külföldi útja miatt nem vett részt az ülésen – nem kívánja magáncélra felhasználni az összeget, hanem jótékonysági vagy kulturális célokra fordítaná. Az MSZP-s

Szirbik Imre

– hangsúlyozva, hogy nem akar jogászkodni – elmondta, öt ciklust végigvitt, s mindet kötelező volt le is zárni, hiszen a jogviszony határozott időre szól, de a kincstári gyakorlat az volt, hogy egy évet vettek alapul az elszámolásnál.

Toroczkai László

(Jobbik) szerint ez morális jellegű kérdés, hiszen a közgyűlési tagság nem "szimpla" munkahelynek számít. Portálunknak elmondta, őt először 2013-ban választották Ásotthalom polgármesterévé, akkor elődje,

Petró Ferenc

körülbelül 10 milliós követeléssel fordult az önkormányzat felé szabadságmegváltás címén. „Ezt nem voltam hajlandó kifizetni, ezért munkaügyi bíróságra jutott az ügy, ami még most sem zárult le. Úgy tűnik, hogy peren kívül fogunk megegyezni, így az önkormányzatnak sokkal kevesebbet kell majd fizetnie” – tájékoztatott. Toroczkai úgy értékelte, hogy a mostani, igencsak takarékoskodó költségvetések idején 10 millió forintnál nagyobb összegben nem kellene visszamenőleg 8 évnyi szabadságot kifizetnie a megyének. Megjegyezte, a politikus is ember, szüksége van arra, hogy kikapcsolódjon, ezért meg kell próbálni kivenni a szabadságot. „A bent ragadt napokért azonban nem szabad pénzt felvenni. A magam részéről az ásotthalmi testületnek meg is ígértem, ha lejár a megbízatásom, egyetlen fillért sem fogok felvenni ilyen jogcímen” – fűzte hozzá Toroczkai László. Végül a céltartalékba csoportosították át a 11,3 millió forintot addig, míg nem születik meg a jogi állásfoglalás a kérdésben.

megyei_kozgyules08_gs

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az idei költségvetéssel kapcsolatban elmondta, 522 millió 662 ezer forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadták el a büdzsét. Kakas Béla arról tájékoztatott, hogy az eddigi költségvetésekhez képest a személyi juttatásokra többet költ a megye, ugyanis három alelnökkel és kabinetvezetővel is dolgoznak. Mint elmondta, a megnövekedett feladatok ellátása miatt „erősítették a csapatot”. Az elnök kiemelte, önként vállalt feladatokat is ellátnak, például a külügyi kapcsolattartásra és civilekre is fordítanak forrásokat, továbbá a Csongrád Megyei Értéktárra, de sportkeretet is létrehoztak. „Ezeket azért tudjuk felvállalni, mert van tartalékunk, ezen felül a bérleteztetésből is származnak bevételeink, és döntöttünk arról, hogy az irreálisan magas gépkocsi létszámunkat is csökkentjük, vagyis próbálunk racionálisan költségeket csökkenteni. Idén azonban a területfejlesztéssel kapcsolatos koordinációs feladataink megjelennek, nagy munka vár ránk, ezért szükséges, hogy megfelelő személyi háttérrel rendelkezzünk” – nyilatkozta portálunknak Kakas Béla. Az idei költségvetésből 467,7 milliót a működésre fordítanak, az általános tartalék 3,7 millió forint, míg a céltartalék 118 millió, amit megnöveltek a Magyar Anna szabadságmegváltása soron szerelt 11,3 millió forinttal. A megyében felhalmozási kiadásokra közel 5 millió jut idén finanszírozási feladatokra pedig 50 millió forintot terveztek. A gépkocsiflotta számának csökkentésétől minimum 4 millió forintnyi bevételre számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.