Közélet

Egyre nagyobb gondot jelent az illegális migráció a Homokhátságon (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

Egyre nagyobb gondot jelent az illegális migráció a Homokhátságon (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

2015. január 29., csütörtök
Egyre nagyobb gondot jelent az illegális migráció a Homokhátságon (FRISSÍTVE) + VIDEÓ
migracio08_gs

Egyre nagyobb gondot jelent az illegális migráció a Homokhátságon, a naponta érkező több száz határsértő egészségügyi és közbiztonsági kockázatokat jelent – jelentette ki Nógrádi Zoltán (Fidesz), Mórahalom polgármestere csütörtökön a határ menti kisvárosban.

Nógrádi Zoltán

a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2014-ben a Homokhátságon több mint 30 ezer menekültet fogtak el, januárban pedig tovább nőtt a számuk. Míg korábban a zöldhatáron keresztül érkezők jobbára elkerülték a belterületeket, az utóbbi időszakban megjelennek a települések központjában is. Gyakran mennek be a tanyák, házak udvarára, zörgetnek be éjszakánként, ami az emberekben nagy aggodalmat szül és konfliktushelyzetet teremt – hangsúlyozta.

migracio05_gs

A polgárőrség és a rendészet megfeszített munkával igyekszik kezelni a helyzetet, segíteni a határrendészek munkáját, de a növekvő terhelés meghaladja a teljesítőképességüket. Mindez az önkormányzatok számára is jelentős, elsősorban településüzemeltetési költségeket jelent, például naponta egy köbméternyi ruhát dobálnak el az érkezők, miután átlépték a magyar-szerb zöldhatárt – közölte. Az önkormányzatok egyszeri, csaknem 40 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól az illegális migrációhoz kapcsolódó többletköltségek finanszírozására – ismertette Nógrádi Zoltán. Hangsúlyozta: azt várják a magyar kormánytól, hogy politikai és közjogi megoldást találjon a helyzetre, hiszen a tendencia azt mutatja, idén tavalyhoz képest is több tízezerrel nőhet a határsértők száma.

Toroczkai László

(Jobbik), Ásotthalom polgármestere úgy fogalmazott, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget. Hetente előfordul, hogy a mentőknek, az orvosoknak csecsemőket, kisgyerekeket kell megmenteniük a kihűléstől. A politikus szerint a határsértők többségét kitevő koszovói állampolgárok esetében üzleti alapon szervezett illegális bevándorlásról van szó, amelyért a szerb fél is felelős. Előfordul, hogy autóbuszokkal érkeznek a határ túlsó oldalára a több tíz emberből csoportok - mondta.

Ásotthalom, Mórahalom és Röszke a legveszélyeztetettebb

Nógrádi Zoltán a megyei, majd az országos rendőr-főkapitánnyal, végül a belügyminiszterrel tárgyalt a Homokhátságon egyre fokozódó illegális migrációs helyzetről, így jutott most egyszeri támogatásként 40 millió forint az érintett településeknek. Ásotthalom 14,5 milliót, Röszke 10 millió forintot, Mórahalom 8,6-ot, Újszentiván kétmilliót, Deszk 1,6 millió forintot, míg Tiszasziget 400 ezret kapott. A BM-es forrást például az illegális migránsok után hátramaradt hulladék elszállítására, a járőrszolgálatot ellátók személyi és dologi kiadásaira, valamint védőfelszerelésre fordítják.

„Hangsúlyozom, emberileg megértjük a szorult helyzetét azoknak, akik rajtunk keresztül vonulnak, és igénybe veszik azokat az intézményeket és infrastruktúrákat, amelyeket mi is használunk, ugyanakkor mindenki számára egyértelmű lehet, hogy ez felborítja a szokásos életrendjét az itt élőknek” – jegyezte meg Nógrádi. A lehetséges veszélyekre példaként elmondta, előfordul, hogy egy egész falut le kellett szűrni TBC-re, mert erős volt a gyanú, hogy egy hazánkba érkező illegális migráns – aki a helyi boltban vásárolt – beteg volt. Azt is megfigyelték már, hogy a virágzó üzletágnak számító embercsempészet bizonyos periodika szerint szállítja a zöld határhoz az illegális migránsokat, így tudható, mely napokon lehet nagyobb csoportjukra számítani.

migracio04_gs

Borbásné Márki Márta

Röszke polgármestere is arról számolt be, hogy nem ritka a napi több száz fős felderítés a településen és környékén. „Elsősorban a négy külterületi körzetünket érinti ez a probléma, a Kisszéksósi út a migrációs útvonalba esik, azon keresztül közelítik meg az illegális határátlépők a régi 5-ös utat vagy településünk belterületét” – ismertette a polgármester. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, a polgárőrséget az önkormányzat évente másfél millió forinttal támogatja, melynek tagjai a röszkei rendőrőrs állománya mellett kiveszik a részüket az illegális migránsok felderítéséből, elfogásából. „A Belügyminisztériumtól kapott forrásból 8 milliót térfigyelő és rendszámfelismerő kamerarendszer kiépítésére fordítunk, a fennmaradó 2 milliót pedig a hulladékkezelés és az ehhez kapcsolódó kiadásainkra költjük” – tájékoztatott Borbásné Márki Márta.

Nógrádi Zoltántól megtudtuk, hogy a jövőben sűrítik az eddig negyedévente ülésező Közbiztonsági Egyeztető Fórum kapcsán a helyzetértékelést. Javaslatokat fognak eljuttatni a kormányzathoz arra vonatkozóan, hogy helyi szinten milyen módon lehet a kockázatokat mérsékelni a lakosság védelmének érdekében.

http://www.youtube.com/watch?v=6PQPcmKzgAY&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.