Közélet

Csongrád megyében sem buszozunk drágábban

Csongrád megyében sem buszozunk drágábban

2015. január 9., péntek
Csongrád megyében sem buszozunk drágábban
Útdíj - Megszûnik az M0-s általános díjmentessége

2015. január 1-jétől a korábban díjmentesen használható gyorsforgalmi utak - néhány kivételtől eltekintve - e-matrica kötelesek lettek. Ezentúl a motorkerékpárokra, személygépkocsikra, pótkocsikra, lakóautókra, autóbuszokra és azok vontatmányaiért is fizetni kell, a Volán menetdíjai ennek ellenére nem változnak - tudtuk meg Káity Károlytól.

A Nemzeti Útdíjfejlesztési Szolgáltató Zrt. még decemberben elkészítette matricatérképét, amellyel átláthatóbbá kívánták tenni a fizetős útszakaszok rendszerét. A tavaly nyilvánosságra hozott hálózattal kapcsolatban számos kritikát megfogalmazott az országos sajtó, elsősorban a fővárosi utak díjköteles és -mentes szakaszainak néhány kilométeren belül történő váltakozását vették górcső alá, illetve azt az autóval néhány perc alatt megtehető utat, amely a Balaton szomszédságában található Fejér megyei Polgárdi és Balatonfőkajár között átlépi Veszprém megye határát, így tehát e szakaszon két megyei matrica megváltására kötelezik az átutazókat.

Éves megyei matricák

Motorkerékpár(D1): 5000 forint Tehergépkocsi(D2): 10 000 forint Vontatmányok(U): 5000 forint Busz(B2): 20 000 forint

A Január 1-jétől életbe lépő útdíj - amely megváltására egyébként egy átmeneti rendelkezés révén februárig pótdíjfizetési haladékot adtak - ellenére nem drágulnk a Volán társaságok menetdíjai. "A kettő között nincs összefüggés: a költségeket az üzemanyagárak is meghatározzák, tehát a közszolgáltatási feladatok ellátásán alkalmazott menetdíjakra ilyen szempontból nincs hatással" - szögezte le

Káity Károly

, a Tisza Volán Zrt. koordinációs igazgatója. Megtudtuk, nincs arra vonatkozó információjuk, hogy a közeljövőben drágulna az utazás, hiszen az új matrica bevezetésével csökkentek az autópálya-használati költségeik.

csongrad_megyei_matrica2015

"A dél-alföldi régión belül is éves országos vagy 10 napos matricákat vettünk korábban, ezek szerte az országban minden autópályára érvényes voltak. A megyei matricákkal, amelyeket éves szinten is meg lehet vásárolni, költségeket tudunk megtakarítani, hiszen az éves országos és megyei között lényeges árkülönbség van" - fejtette ki bővebben. A 2015-ös díjtáblázat szerint a B2-es besorolású buszok éves megyei matricája 20 ezer forint, az országosért 199 975 forintot kell fizetni. Csongrád megyében mintegy 19 kilométert tettek díjkötelessé: az M5-ös és M43-as eddigi ingyenes szakasza, valamint a Röszkére vezető autópálya is fizetős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.