Közélet

CsakAzértIs!Buli - ahol mindenki egyforma + FOTÓK

CsakAzértIs!Buli - ahol mindenki egyforma + FOTÓK

2015. január 18., vasárnap
CsakAzértIs!Buli - ahol mindenki egyforma + FOTÓK
csakazertisbuli10kf

A mozgás-, hallás- és látássérültek bármikor kaphatóak egy jó bulira, ha van olyan táncparkett, ami megfelel a speciális követelményeknek. A CsakAzértIs!Buli akadálymentes partit már negyedik alkalommal látta vendégül a szegedi Ifjúsági Ház, ahol sérültekkel és egészségesekkel beszélgettünk.

"Valahol ez figyelemfelhívás is a szórakozóhelyeknek, hogy Szegeden mennyire hiányzik egy akadálymentes klub." Mert bizony a mozgás-, hallás- és látássérültek is szeretnek eljárni szórakozni, még ha erről a többség valamiért meg is feledkezik.

Farkas László

, a CsakAzértIs!Buli szombati rendezvényének egyik szervezője kerekesszékes, aki már másfél éve járja az általános iskolákat, hogy érzékenyítő programjain keresztül közelebb vigye a gyerekekhez mindazokat a nehézségeket, amivel sérült társaik a mindennapokban szembesülnek. "Így már fiatal korukban megtanulhatják, hogyan nyújthatnak segítséget, nekem pedig bármilyen kérdést feltehetnek" - mesélte. Az akadálymentes buli is hasonló célt szolgál, ez esetben olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nyitottak mások iránt. "Nem feltétlenül érezzük át, mit is jelent számukra a hétköznapokban boldogulni, ugyanis némelyiküknek még a legegyszerűbb dolgok is kihívást jelenthetnek. Azokban a családokban, ahol nincs sérült rokon, nem tudnak szembesülni az ilyen helyzetekkel" - ezt már

Szénási Róbert

teszi hozzá, aki második alkalommal járt a bulin, s nem mellesleg Farkas László jó barátja. Ő történetesen ismeri, milyen kihívásokkal néz szembe egy kerekesszékes, de a tapasztalatok még mindig azt mutatják, hogy sokan nem tudják vagy nem mernek segíteni, s ami még rosszabb: látszólag tudomást sem vesznek a problémáról. "Vannak, akik szívesen közbelépnénk, de nem tudják hogyan tegyék. Ha autóval megyek bevásárolni, és veszem ki a székemet, megkérdezik, hogy segíthetnek-e. Vissza szoktam utasítani, mert mire elmondanám hogyan kell, addigra megoldom magamtól" - folytatta barátja szavaira reagálva a szervező. Ugyancsak másodjára vett részt a rendezvényen

Szabadi Diána

is, a 2014. Magyarországi Siketek Szépe első helyezettje. A fiatal lány gyermekkorában szembesült azzal, hogy valamiben különbözik a többiektől, nagyothalló. A rendezvényen örömmel tudatta, hogy 3-4 éve már az iskolákban is figyelmet fordítanak a hasonló cipőben járó gyerekeknek, akiknek ezáltal nem kell eltűrniük a csúfolódást, gúnyolódást. Hallássérült szépségkirálynőként feladatának tekinti, hogy Farkas Lászlóhoz hasonlóan kiálljon a fiatalok mellett, hogy felhívja a figyelmet a problémára. Ahogyan eddig minden CsakAzértIs!Buliban, úgy ezúttal is az egészséges vendégek kihívást is választhattak, így kipróbálhatták például, hogy milyen kerekesszékben közlekedni, netán bekötött szemmel kitölteni egy pohár vizet, esetleg elmenni a mosdóig.

Pörnye Zsuzsanna

a fehér bottal közlekedést próbálta ki. "Vannak sérült emberek, akik el sem mennének más szórakozóhelyre, mert itt jól érzik magukat, tudnak táncolni. Ezért nagyon jó ez a rendezvény" - mondta elérzékenyülve. A részt

vevők egy rövid

vakvezetőkutya-bemutatót követően pizzáztak, iszogattak régi ismerőseikkel, új barátakkal, s amint leszállt az este, bevették a táncparkettet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.