Közélet

Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK

Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK

2015. január 22., csütörtök
Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK
masolas_a_bibliabol15_gs

Ferenc pápának tervezik átadni a Szentírás kézírásos másolatát, mely munkába a Magyar Kultúra Napján szegedi közéleti személyiségek is bekapcsolódtak. Benyik György teológus a Szent Gellért templom építésének negyvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg ezt a különleges kezdeményezést, melyhez már több mint háromszázan csatlakoztak.

Jelképesen a Magyar Kultúra Napján kapcsolódtak be közéleti személyiségek a Szentírás kézírásos másolásába a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. A kezdeményezés

Benyik György

teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője nevéhez fűződik, a Tátra téri Szent Gellért templom plébánosa a templom építésének negyvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg a Bibliamásolást, mely jelenleg Lukács evangéliumánál tart. A plébános elmondta, Rómából visszatérve 1983-ban kezdték el a másolást az általa szervezett, illegális lelki táborokban résztvevő gyermekek közreműködésével. Később teológiatanárok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ám a program leállt 1988-ban, tavaly hirdette meg újra a plébános. „Úgy gondoltam, hogy az első latin nyelvű biblikus nevét viselő Szent Gellért templom felszentelésének negyvenedik évfordulójára azzal tudnánk a legszebb módon megemlékezni, ha folytatjuk és befejezzük a másolást, amit 2014. szeptember 30-án kezdtünk el újra” – részletezte Benyik György a kezdeményezés eddigi útját. Úgy tervezik, hogy május 20-án, pünkösd másnapján fejezik be a másolást, addig a kalkulációk szerint ezerkétszázan fognak kézzel leírni egy-egy oldalt. A másolásba a testvéregyházak is bekapcsolódtak, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön is. Benyik György elmondta, hogy az elkészült kéziratot szeptember 20-án mutatják be a Szent Gellért templom felszentelésének jubileumán, majd egy szegedi zarándoklat keretében elviszik Rómába, ahol átadják

Ferenc

pápának. A plébános arról is tájékoztatott, hogy a készülő kötet illusztrálására pályázatot hirdetnek, művészeti középiskolások diákjainak rajzai fogják majd ékesíteni a kézírásos Szentírást.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

könyvtárigazgató úgy fogalmazott, a bibliotéka örömmel csatlakozott a felhíváshoz, mellyel kifejezheti fontosságát az intézmény az egyetemes emberi értékek, a tudást átörökítő tevékenység, az írás és olvasás, valamint a kultúrtörténet kiemelten tisztelt írásos emlékének. A másoláshoz csatlakozott

Petrovics Kálmán

, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, világbajnok kajakozó is, aki arról szólt, hogy a sport is az egyetemes kultúra része, ezért a sportolóknak is van helyük a Bibliamásolók között.

Szatmári Zoltán

egyetemi docens, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ügyvezető elnöke elmondta, társaságuk nemcsak a mozgásos, hanem a szellemi rekreáció előmozdítása érdekében is, ezért örömmel csatlakoztak Benyik atya felhívásához.

masolas_a_bibliabol16_gs

Biernacki Karol

, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója megtisztelőnek nevezte a felkérést, hogy részt vehet a másolásban. Elmondta, hogy 18 évesen messzire került szülőföldjétől, Lengyelországtól, és a szent könyv, melynek egy példányát hozta magával nem egyszer segített őt át a nehézségeken.

Szőnyi Etelka

, a JATE Press főszerkesztője elmondta, mai furcsa világunkban öröm, ha az emberek valami jó ügyért fognak össze és nem valami ellen, ezért is tartja fontosnak, hogy a kézírásos másolást meghirdette Benyik György.

Dobos Katalin

színművész kiemelte, hogy ma, amikor már lassan elfelejt kézzel írni az ember, külön értéke van annak, hogy egy-egy oldalt lemásolnak a felhíváshoz csatlakozók, méghozzá a Szentírásból.

Balogh Elemér

tanszékvezető egyetemi tanár arról beszélt, hogy európai jogtörténetet tanít, kutatási programjaik kézírásos forrásokra épülnek, így számára a kézírás az európai kultúrának egyik elidegeníthetetlen része.

Papp Károly

rendőr ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója ismertette, hogy négy éve az országban elsőként ökumenikus lelki szobát alakítottak ki és adventkor lelki napot tartanak, így a főkapitányság számára telesen természetes volt, hogy csatlakoznak a bibliamásoláshoz. „Isten először nem azt akarja, hogy dicsőségét hirdessük, hanem, hogy mi legyünk az Ő dicsősége” – idézte

Bálint Sándor

néprajztudóst

Barna Gábor

, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője, aki szintén csatlakozott a Szentírás kézzel történő lemásolásához. Mint elmondta, ezt azonban csak úgy tudjuk megvalósítani, ha úgy élünk, ahogy az egyfajta a mérceként és vezérfonalként is értelmezhető Biblia diktálja. A „Vigyünk kézzel másolt szegedi Bibliát Ferenc pápának!” címmel közzé tett másoláshoz bárki csatlakozhat: a jelentkezők egy A/4-es oldalra róják az Újszövetség sorait, a lap alján pedig aláírásukkal teszik személyessé a másolatot. A szervezők várják az önkéntes bibliamásolók jelentkezését a 62/635-394-es telefonszámon, valamint a hangos@sk-szeged.hu e-mail címen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.