Közélet

Az auschwitzi tábor felszabadulásának 70. évfordulójáról emlékezett meg az Európai Parlament

Az auschwitzi tábor felszabadulásának 70. évfordulójáról emlékezett meg az Európai Parlament

2015. január 13., kedd
Az auschwitzi tábor felszabadulásának 70. évfordulójáról emlékezett meg az Európai Parlament
auschwitz

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70. évfordulójáról emlékeztek meg kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A nácik által 1940-ben a mai Lengyelország területén létesített tábort, ahol egymilliónál is több embert gyilkoltak meg, 1945. január 27-én szovjet csapatok szabadították fel.

Martin Schulz

EP-elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy Auschwitz "a civilizáció legsúlyosabb összeomlása volt az emberi történelem során". Az európai zsidók - tette hozzá - még ma is félnek biztonságuk miatt, "amit figyelmeztető jelnek kell látnunk, és ami ellen cselekednünk kell". A múlt heti párizsi merényletekre, köztük egy zsidó élelmiszerbolt elleni támadásra utalva az EP elnöke hangsúlyozta: "gondoskodni kell arról, hogy a gyűlölet ne terjedhessen tovább." Nyilatkozatot tett közzé a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja, amelyben a néppárti képviselők megemlékeztek az áldozatokról, családtagjaikról, a túlélőkről és azokról a honfitársainkról, akik "az elnyomás és kockázatok ellenére bátorságról tettek tanúbizonyságot zsidó, cigány és más üldözöttek menekítése révén". "Az Auschwitzban elhunytak a ma élők és a jövő nemzedékek közös vesztesége. Az auschwitzi tábor az európai történelem kitörölhetetlen része, amely mindig emlékeztetni fog minket erkölcsi felelősségünkre egymás iránt, és hogy megbecsüljük azt a szabadságot és békét, amit ma élvezhetünk" - hangoztatta a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.