Közélet

Átfogó tájékoztatóval a szén-monoxid-mérgezés ellen Szegeden

Átfogó tájékoztatóval a szén-monoxid-mérgezés ellen Szegeden

2015. január 17., szombat
Átfogó tájékoztatóval a szén-monoxid-mérgezés ellen Szegeden
degaz_lakossagi_forum10kf

Csongrád megyében tavaly egy ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben – hangzott el az „Adjon esélyt az életnek!” címmel meghirdetett lakossági fórumon, ahol hasznos információkkal és tanácsokkal látták el az érdeklődőket a szakemberek.

Évente egy tucat ember veszti életét hazánkban szén-monoxid-mérgezésben, s ez a szám az elmúlt években stagnál – tájékoztatott

Kiss Árpád

, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. keleti gázüzemének vezetője az Agórában tartott lakossági fórum előtt. A szakember arról tájékoztatott, hogy három tényező játszik szerepet a szén-monoxid-mérgezések kapcsán. Az első a légellátás megváltoztatása, ami a gyakorlatban a fokozott légzárású nyílászárók beszerelését jelenti. A készülékek karbantartását is sokan elmulasztják, s van, amikor ez vezet tragédiához, míg a harmadik ok az égéstermék-elvezetés problémáira vezethető vissza. A lakosságnak is vannak feladati – emlékeztetett Kiss Árpád. Az előírások szerint évente karban kell tartani a készülékeket, másrészt szükség esetén javíttatni, netán cserélni, amennyiben szükséges, illetve a tízévente az úgynevezett műszaki biztonsági felülvizsgálatot el kell végeztetni erre jogosult szakemberrel. A lakosság számára ez utóbbi ingyenes, csak fel kell keresniük gázszolgáltatójukat, és megrendelniük ezt a vizsgálatot. A jogszabály bár szankciót nem tartalmaz a műszaki biztonsági felülvizsgálat elmulasztása esetére, de Kiss Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy a gáztörvényben rögzítve van, hogy amennyiben az élet- és vagyonbiztonságot közvetlen veszélyeztető helyzettel találkoznak a szakemberek, fel kell függeszteni a gázszolgáltatást. A statisztikák rosszak, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. keleti gázüzemének vezetője elmondta, hogy a jogosultaknak mindössze 15-20%-a kérte ezt a vizsgálatot, s közülük is 10-15% visszamondta vagy épp nem engedte be a lakásába a felülvizsgálókat.

Ősszel változnak a jogszabályok

Érdemes tudni, hogy 2015 szeptember 26-a után csak olyan gázkazánt lehet forgalomba hozni, aminek az úgynevezett szezonális hatásfoka legalább a 86%-ot eléri. A „B” típusú gázkazánok a levegőből veszik ki az égéshez szükséges levegőt, míg az égésterméket egy gravitációs kéménybe továbbítják. Az Égáz-Dégáz szakembere elmondta, ezeknek a készüléknek a túlnyomó része el fog tűnni a piacról. Helyettük „C” típusú gázkazánokat vásárolhat a lakosság, melyek azonban magasabb árkategóriába tartoznak.

Újdonság továbbá, hogy idén ősztől a gázkazánokat és gázmelegítőket is el kell látni olyan tanúsítási címkével, melyek például a híradástechnikai termékeken vannak, és A-tól G-ig osztályozzák az adott terméket.

Csongrád megyében csökken az esetszám

Fej- és végtagfájdalom, hányinger – ezek a tünetei a szén-monoxid-mérgezésnek. Ha valaki ezeket érzékeli és fennáll a lehetősége annak, hogy a szén-monoxid okozza ezt, akkor azonnal el kell hagyni az adott helyiséget, lehetőség szerint ki kell nyitni az ablakot vagy ajtót és hívni kell a mentőszolgálatot. 2012 óta folyamatosan csökken a riasztások száma Csongrád megyében, tavaly az előző esztendőhöz képest felére esett vissza a szén-monoxid-mérgezések száma. Hallai Zsolt, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy 2014-ben öt esethez vonultak ki, megyénkben egy halálos áldozatot követelt a színtelen, szagtalan gáz, míg országos szinten évek óta körülbelül tizennégyen vesztik életüket. „A lakosság tájékoztatása kulcsfontosságú, ez is hozzájárul az esetszám csökkenéséhez. Nemcsak közösségi épületekben vagy oktatási intézményekben szerelnek fel szén-monoxid mérőket, hanem egyre több lakásban is vannak ilyen készülékek. Több esetben tapasztaltuk, hogy nem a sérült egészségi állapota jelezte a mérgezést, hanem az érzékelő jelzett” – tájékoztatott Hallai Zsolt. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt., a Szegedi Kéményseprőipari Kft. és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lakossági fórumán a fogyasztóvédelem is hasznos tanácsokkal látta el a jelenlévőket, illetve szórólapokkal is készültek a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.