Közélet

A délvidéki mészárlásról nyílik kiállítás Mórahalmon

A délvidéki mészárlásról nyílik kiállítás Mórahalmon

2015. január 21., szerda
A délvidéki mészárlásról nyílik kiállítás Mórahalmon

"Délvidéki Magyar Golgota 1944-45" címmel nyílik vándorkiállítás január 22-én, csütörtökön a mórahalmi városházán.

A vándorkiállítás az 1944-45-ös délvidéki népirtás ártatlan magyar áldozatainak emlékére készült a 70. évforduló alkalmából, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány munkájának köszönhetően. Az eredetileg 16 tablóból álló anyag a Délvidékről szinte teljesen elűzött németség tragédiáját bemutató két tablóval bővült. 2014. március 1-én az Országházban tartott ünnepélyes megnyitót követően indult 24 települést érintő országjáró körútra. A kiállítás bemutatása mellett fontosnak tartják a szervezők, hogy az érdeklődőknek egy előadása keretében is felvázolják a történelem e rövid, de annál tragikusabb fejezetét, hangsúlyozva, hogy ez a fajta népirtás a Kárpát-medence szinte teljes magyarságát sújtotta ez idő tájt. A kiállítás jelenleg a fővárosban, a Budai Várban, a 70. évfordulós megemlékezéseknek is otthont adó Magyarság Házában tekinthető meg. A mórahalmi tárlatot január 22-én 16 órakor nyitják meg. Az eseményen részt vesz

Cseresnyésné Kiss Magdolna

, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány elnöke,

Neveda Ferenc

, a VMDP bezdáni szervezetének elnöke és

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom Város polgármestere. A megnyitón levetítenek egy válogatást

Dulka Andor

(Ürményháza) "Emberek a halál árnyékából" című dokumentumfilm-sorozatából. Ezek a filmek a délvidéki vérengzést túlélt magyar emberek visszaemlékezései nyomán készültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.