Közélet

Öko-úszóház nyílik a Fokánál tavasztól + FOTÓK, VIDEÓ

Öko-úszóház nyílik a Fokánál tavasztól + FOTÓK, VIDEÓ

2014. december 1., hétfő
Öko-úszóház nyílik a Fokánál tavasztól + FOTÓK, VIDEÓ
oko_uszohaz02_gs

Új úszóházzal bővül Szeged: a Foka ÖkoKikötő jövő tavasztól várja vendégeit egy téli-nyári üzemeltetésű bárral, ahol kajak, kenu és kishajó kölcsönzésére is lehetőség lesz. Üzemeltetői az eddig szinte teljesen kihasználatlan tiszai turizmust szeretnék fellendíteni, a Dél-Alföld vizeinek mentén vízi túrákat, kisebb csoportok részére kishajós kirándulásokat szerveznek majd.

A Tiszayacht kft. tápéi téli-kikötőjében már az utolsó simításokat végzik Szeged új úszóházán: a Foka ÖkoKikötő a festést, burkolást és berendezést követően jóval szezonnyitás előtt elkészülhet, ünnepélyes átadójára azonban a tervek szerint jövő tavasszal kerül sor. Április elején már a Fokánál, a vízitelep mellett várja vendégeit, akiknek sportolási, kirándulási lehetőségeket is biztosítanak.

A tiszai turizmust élesztenék újra

Az úszóház tulajdonképpen egy yacht klubként üzemel majd, ahol kajak, kenu és kishajó kölcsönzésére lesz lehetőség. "Három évvel ezelőtt kezdtük el tervezni az úszóházat, a tényleges kivitelezés pedig az év elejétől kezdődött el. A tiszai turizmus fellendítése kapcsán ugyan sok ötlet született, tényleges lehetőség azonban nem sok van, az is inkább csak a tehetősebb réteg számára. Mi pénztárcabarátibb szolgáltatásokat is szeretnénk nyújtani" - mondta el az úszóház tulajdonosa,

Csányi Sándor

. A kikötő egy 36 méter hosszú stéget is kap majd, melyen 6-8 saját hajó dokkol, ezek egy része jogosítvány nélkül is vezethető lesz, így bárki, akár friss hajósok is a kormány mögé állhatnak. Nem véletlenül szerepel az "öko" sem a névben, a hajók egy része ugyanis elektromos meghajtású lesz - ez nem csak a károsanyag-kibocsátás szempontjából hasznos, de üzemeltetése (így bérlése) is jóval olcsóbb benzines társainál. Emellett az úszóház tetején 10,5 kW-os napelemes rendszer fogja biztosítani az úszóház és a hajók energiaellátását.

A Foka partjához költöző kikötő a tervek szerint nonstop várja majd az érdeklődőket, akik számára vízitúrákat, kirándulásokat terveznek majd. "Elsősorban a dél-alföldi régióban, a Tiszára, Marosra és a Körösökre indítanánk utakat. 10-12 fős kishajók bérlésével többnapos utakra is lehetőség lesz" - árulta el Csányi Sándor. További terveik is vannak, melynek kapcsán felmérik majd az igényeket, a Nyugat-Európában nagy múlttal bíró csatornahajózást a régióban is szeretnék népszerűsíteni, ehhez azonban az infrastruktúra még nem áll rendelkezésre a folyók mentén. Az akkor még csak Foka néven futó kikötő úszóművét július 7-én engedték a Tiszába. https://www.youtube.com/watch?v=x7eiIFAeC7g A videón még nem, fotóinkon azonban már látható az a 100 négyzetméternyi alapterületű zárt, téliesített épület, amely a 300 m²-es úszóházon kap helyet. Ebben ez bárként szolgál majd a vendégek számára, ahol egy itallal frissíthetik fel magukat, de női és férfi mosdó, illetve vendég öltöző, tusoló is helyet kapott benne. Az üzemeltetők néhány látványtervet is eljuttattak portálunkhoz:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.