Közélet

Az MNB átvette az irányítást az MKB-ban

Az MNB átvette az irányítást az MKB-ban

2014. december 19., péntek
Az MNB átvette az irányítást az MKB-ban

A Magyar Nemzeti Bank által kirendelt szakértők átvették az irányítást az MKB-ban, a pénzintézet 15-20 százaléka olyan résznek mondható, amit rossz portfólióelemként kell kezelni, a bank többi része jól működik - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke pénteken a Magyar Nemzeti Bank háttérbeszélgetésén.

A kirendelt szakértők átvették a feladatokat az igazgatóságtól, s az ottani menedzsment tagjaival együttműködve dolgoznak, ennél határozottabb személyi döntésekre egyelőre nincs szükség - emelte ki az MNB alelnöke. Aláhúzta: az MKB nem volt fizetésképtelen, ugyanakkor olyan folyamatokat lehetett megfigyelni, amelyek alapján a bankbiztonsági (bankszanálási) törvény értelmében az MNB jogosulttá vált az MKB irányításának átvétele.

Balog Ádám

egy kérdésre kiemelte: ha a jegybank nem lépett volna, egy éven belül előállhatott volna a fizetésképtelenségi helyzet. Elmondta: a stratégia a rossz portfólióelemek kezelésére néhány héten belül elkészül. Ezeket az eszközöket leválaszthatják egy, az MKB által létrehozott cégbe, vagy akár a piaci értékesítést is megkísérelhetik. Balog Ádám szólt arról: ha ezek az eszközök leválaszthatóak lesznek a pénzintézetről, akkor a bank tőkehelyzete továbbra is biztosítja a stabil működést. Az alelnök kiemelte: a bank tulajdonosa továbbra is az állam, de az irányítási jogokat az MNB gyakorolja. A jegybank azt még vizsgálja, hogy abban az esetben, ha az MKB saját "rossz bankot'" hozna létre, attól a jegybanki eszközkezelő átvehetné-e az eszközöket, de ez egyelőre nincs napirenden. Egy kérdésre elmondta: a jegybank kellő időben tájékoztatta az Európai Központi Bankot a csütörtöki határozatról. Egy másik, a rubelválságra vonatkozó kérdés kapcsán Balog Ádám kiemelte: hosszabb távon komolyabb problémát nem lát a jegybank, rövid távon a régiós valuták árfolyamának ingadozása gondot okozott, ám ennek hatása kisebb, mint néhány hónapja, hiszen a devizahitelesek problémaköre megoldottnak tekinthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.