Közélet

A magyar államtitkár az uniós tanácsban aggodalmának adott hangot az amerikai tervek miatt

A magyar államtitkár az uniós tanácsban aggodalmának adott hangot az amerikai tervek miatt

2014. december 16., kedd
A magyar államtitkár az uniós tanácsban aggodalmának adott hangot az amerikai tervek miatt

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsában, a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek megbeszélésén közölte: Magyarország aggályosnak tartja, hogy egyik legfontosabb szövetségese az érintett országok kormányainak bevonása nélkül készít elő akcióterveket Kelet-Közép-Európában.

"Mindezt a szuverenitás megsértésének is tekinthetjük, ha ezek a hírek igazak" - fogalmazott a tanácskozást követően magyar újságíróknak az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a kormány a korrupció-ellenes küzdelmet nagyon fontosnak tartja.

Takács Szabolcs

úgy fogalmazott, hogy a kormány nem tartaná helyesnek, hogy ha Magyarországon egy másik ország azért támogatna civil szervezeteket, hogy azok bármilyen ügyben egy demokratikus és legitim módon megválasztott kormány integritását próbálják aláásni. "Ez nem lehet senkinek sem az érdeke" - húzta alá Takács Szabolcs, hangsúlyozva, hogy az Európai Unión belül adottak a keretek a korrupció-ellenes fellépéshez. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy a többi tagállam képviselői tudomásul vették a magyar aggályokat, egyúttal jelezte azt is, hogy nem csak Magyarországról van szó, mert az Egyesült Államok két tucat országot említ, és ezek közül legalább hétnek-kilencnek uniós tagállamnak kell lennie. Takács Szabolcs szerint nem szerencsés, ha Magyarország egyik legfontosabb szövetségese ilyen eszközhöz folyamodik, pedig a partnerségben higgadtságra volna szükség. Kitért az Egyesült Államokkal zajló uniós szabadkereskedelmi tárgyalásokra, s elmondta, hogy nem jó, ha olyan politikai hangulat alakul ki, amely gyengíti vagy aláássa a tárgyalásokat bármelyik oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.