Közélet

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja

2014. november 25., kedd
További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja, miután egyéves eljárás eredményeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a tervezett üzemidőn túli üzemelésére. Az új engedély 2034. december 31-ig szól.

Az erről szóló hirdetményt és határozatot a nukleáris hatóság kedden tette közzé honlapján. A határozatban szerepelnek azok a feltételek is, amelyeket a hatóság előírt a kérelmező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részére. A hazai villamosenergia-termelés hozzávetőleg felét biztosító Paksi Atomerőmű első, eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982-ben kezdte meg működését, amelyet 1987-ig még három blokk üzembe helyezése követett. Az elmúlt években elvégzett módosításoknak köszönhetően ma már 500 megawatt teljesítményű blokkok eredetileg engedélyezett üzemideje 30 év. A tervezett üzemidő meghosszabbításának előkészítése több mint két évtizede kezdődött el. Az atomerőmű honlapján olvasható, hogy 2000-ben egy részletes megvalósíthatósági tanulmány kimondta: „az üzemeltetési és karbantartási gyakorlatnak, a szerkezetek és rendszerelemek robusztus konstrukciójának, illetve a számos felújításnak és biztonságnövelő intézkedésnek” köszönhetően lehetőség van az üzemidő további 20 évvel történő meghosszabbítására. A tovább üzemeltetés hatósági engedélyhez kötött. Ezt blokkonként kell kérelmeznie a Paksi Atomerőműnek. Az egyes blokkra vonatkozó engedélyt 2012 decemberében adta ki az Országos Atomenergia Hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.