Közélet

Török Gábor: "Szegedet nem teremtették baloldali fellegvárnak"

Török Gábor: "Szegedet nem teremtették baloldali fellegvárnak"

2014. november 22., szombat
Török Gábor: "Szegedet nem teremtették baloldali fellegvárnak"
harom_valasztas03_KF

Ha Botka László a jobboldalon politizálna, akkor is Szeged polgármestere lenne, csak jobboldali színekben - nyilatkozta portálunknak a politológus.

Török Gábor

, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének docense, a Vision Politics igazgatója

Löffler Tibor

, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének docense társaságában értekezett a 2014-es választások eredményeiről, az eseményről készült tudósításunkat

ITT

olvashatja.

- Szegedet a baloldal fellegváraként is említik, és valóban itt példátlanul jó eredményeket ér el a baloldal, amit az őszi önkormányzati választáson tovább erősített. Ön szerint mi állhat ennek a hátterében?

- A baloldal szegedi sikereinek nem területi és nem is szociodemográfiai okai vannak, hanem a politikai teljesítmény a döntő. A szegedi jobboldal teljesítményhiányos, amíg a szocialista

Botka László

önkormányzati szinten érti, hogyan működik a politika és milyen egy sikeres polgármester, ez mutatja, hogy az önkormányzati választás mennyire más logika szerint működik, mint a parlamenti. A legfontosabb, hogy kik a jelöltek, és azok teljesítményéről mit gondol a választópolgár, mindenki lehet sikeres önkormányzati szinten, párttól függetlenül. Jó hír, hogy szemben a parlamenti választásokkal, amit a pártok határoznak meg, a helyi hatalomban a személy dönt. Nem értek egyet azokkal, akik azt kutatják, hogy hányan élnek lakótelepeken, vagy milyenek a munkanélküliségi adatok Szegeden, ezek csak a lehetőséget teremtik meg, viszont Szeged nincs predesztinálva arra, hogy baloldali fellegvár legyen. Ha Botka László a jobboldalon politizálna, akkor is Szeged polgármestere lenne, csak jobboldali színekben.

- Milyen hatásai lehet a város életére, a kormányzati források megszerzésére a szegedi városvezetés ellenzékiségének?

- Igaz, hogy egy kormánypárti polgármesternek könnyebb pozíciókat szereznie a városnak, azonban egy ügyes ellenzéki polgármester pont arra hivatkozva, hogy a kormány nem tehet különbséget bal- és jobboldali városok között, ki tudja használni ellenzékiségét. Szegedet nem sújtotta olyan mértékben az elmúlt években, hogy baloldali polgármestere volt, egy tehetségtelen ellenzéki polgármester komoly gondokat okozhat, de egy talpraesett vezetővel nem jár rosszul egy város sem. Kiemelendő, hogy nem minden forrást a kormány oszt el, például az Európai Unió által nyújtott támogatásokból pártállásra való tekintet nélkül részesülnek a városok.

- A szegedi jobboldal hogyan találhatna orvosságot a jelenlegi helyzetre, hogyan tudna túljutni ezen a válságon?

harom_valasztas02_KF

- Dolgozni kell. A politika is munka, a választók egy négyéves időszakot értékelnek, nem lehet néhány hónappal a választás előtt kiállítani egy jelöltet, ezzel a módszerrel nem lehet nyerni, ahhoz négy éven keresztül kell tudatosan dolgozni ugyanazon egy csapatnak, egységesen, egy megosztott és munkakerülő erő nem képes választást nyerni. A politikus egy sajátos állatfaj, nem azért mert nem dolgozik, hanem mert másképp dolgozik. A szegedi Fidesz további helyzete sok mindentől függ, többek közt attól, hogy mit tesz Botka László, akar-e országosan politizálni, valamint attól is függ, hogy lesz-e annyi bölcsesség a jobboldalban, hogy felismerje, hogy valamit rosszul csinált eddig, és a jövőben máshogy kell.

- Kiemelte Botka László személyét, aki érti az önkormányzati szintű politikát és sikeres polgármester, mondhatni a jobboldal mumusa. Mi Botka László szerepe az országos politikai életben?

- Botka Lászlóból nagy ember lehetne a baloldalon, bár eddig nem állt szándékában komolyabb szerepet vállalni országosan, kérdés, hogy a jövőben hogyan változnak ez irányú tervei. Ha lenne ambíciója és országosan is munkát tenne a politikába, akkor ajtók nyílnának meg Botka László előtt könnyedén, és versenytárs nélkül átvehetné a Magyar Szocialista Párt vezetését, de ettől valami miatt tartózkodik, talán személyes vagy szakmai okok miatt, ezt nem tudhatjuk. Ha lenne benne elszántság, könnyen átvehetné a baloldal vezetését, amivel sokat segítene rajta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.