Közélet

Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK

Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK

2014. november 20., csütörtök
Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK
laok_alairas05_gs

Az SZTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. oktatási klasztert hozott létre, melynek részben az a célja, hogy a lézeres kutatóközpontot feltöltsék szakemberekkel.

Az ELI ALPS lézeres kutatóközponttal, valamint a hazai lézeres ágazattal kapcsolatos felsőoktatás, illetve képzés megújítása a célja a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszternek (LAOK), melynek alapító okiratát a rektori hivatalban írták alá. „Az egyik feladat a képzési háttér létrehozása, ami magában foglalja többek között tananyagok kidolgozását, illetve bizonyos kurzusoknak a kialakítását. Erre vonatkozóan már az ELI-t előkészítő nemzetközi konzorcium 2006 környékén egy oktatási munkacsoportot alakított, mert felismerték, hogy kulcsfontosságú, hogy lesz-e elég képzett, főleg fiatal munkatárs a működtetéshez” – szögezte le

Szabó Gábor

. Az unversitas rektora megjegyezte, hogy az egész európai fotonikai iparágban csak akkor tudja kihasználni versenyhelyzetét az Európai Unió, ha gondoskodnak a szakemberek képzéséről. Evidensnek nevezte, hogy össze kell fogni a célért minden kompetens szereplőnek, s reméli, hogy a jövőben további képzőintézmények is csatlakoznak a klaszterhez.

„Kulcskérdés a szakemberek utánpótlása. Fontos, hogy felépül az épület és hogy világszínvonalú lézerberendezések lesznek itt Szegeden, de ha nincs, aki tudja ezeket kezelni, s ezáltal idevonzani a kutatási programokat, akkor nincs sok értelme a beruházásnak” – erősítette meg Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hazai és külföldi oktatási és kutatási intézményekkel már kötöttek együttműködéseket, ebből a legjelentősebbnek a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszter (LAOK) megalakítását nevezte Lehrner Lóránt. „Ha ezáltal több fiatalt tudunk bevonzani a fizika és a mérnöktudományok területére, illetve hazai kutatókat tudunk magunknak megnyerni, netán külföldről hazacsábítani, akkor kijelenthetjük, hogy végrehajtottuk, amire vállalkoztunk” – tette hozzá. A rendezvényen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az egyetem és a város közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, illetve az universitas és az önkormányzat közös projektjeit. A plenáris ülésen bemutatták a Lézertechnológiai Platformot, tájékoztatták a résztvevőket az ELI ALPS megvalósítása és a hazai K+F szektor kapcsolatáról, továbbá a lézeres kutatóközpont mellé tervezett ELI Science Park fejlesztési koncepciójáról. Ahogy beszámoltunk róla, újabb mérföldkőhöz érkezett az ELI-ALPS tudományos nagyberuházás, az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Amplitude Technologies SA közötti szerződés értelmében megkezdődik az úgynevezett „High Field Petawatt” lézerrendszer fejlesztése és kivitelezése, összesen 5 milliárd 910 millió forint értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.