Közélet

Létrejön az Államreform Bizottság

Létrejön az Államreform Bizottság

2014. november 4., kedd
Létrejön az Államreform Bizottság

Megjelent a keddi Magyar Közlönyben az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat. A Patyi András egyetemi rektor vezette testület feladata az Államreform II. nevű program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozása, véleményezése lesz.

A határozat rögzíti: a kabinet áttekintette az Államreform II. - a bürokráciacsökkentés programjának intézkedéseit, és megállapította, hogy egyetért az "állami humántőke reformjával". Ehhez sorolták a fegyveres szervek tagjaira vonatkozó életpályamodell bevezetését és az állami szférában foglalkoztatottak létszámának intézményi szintű felülvizsgálatát - az ellátott állami feladatok függvényében -, majd a tapasztalatok alapján a közszolgálati életpályamodell bevezetését. Az "állami humántőke reformjához" tartozik "az általános ügyintézési képességgel bíró személyi állomány" kialakítása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé való átalakítása is. A kormányhatározat szerint a kabinet egyetért emellett az állami szolgáltatások és ügyintézés reformjával, így különösen a kormányablakok országos hálózatának kiépítésével; az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő, fizetési kötelezettséggel járó adminisztratív terhek radikális egyszerűsítésével vagy megszüntetésével; az új közbeszerzési irányelveknek megfelelő elektronikus közbeszerzési rendszer kialakításával; valamint az európai uniós források felhasználási rendjének újraszabályozásával. A területi közigazgatás átalakítása is folytatódik: a kabinet hatékonyabbá tenné a szakigazgatási szervek működési és szervezeti kereteit, és a kormányhivatalokba integrálná az azok szervezetrendszerén kívül eső területi államigazgatási szerveket, kivéve a rendvédelmet és az adóigazgatást - derül ki a rendelkezésből. A kormány a program végrehajtásáért Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki felelősnek, és döntött arról is, hogy a program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozására, javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységre létrehozza az Államreform Bizottságot, amelynek elnöke Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz. A bizottság tagjait a Miniszterelnökség vezetője kéri fel. A bizottsági munkáért tiszteletdíj nem jár. A kormányhatározat szerdán lép hatályba.

Lázár János

október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Hangsúlyozta: az átalakítás - a hatékonyságra koncentrálva - érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Egyúttal tarthatatlannak ítélte, hogy a 4,1 millió adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.