Közélet

Gazdasági bizottság: a parlament vegye tárgysorozatba a vasárnapi nyitva tartást korlátozó javaslatot

Gazdasági bizottság: a parlament vegye tárgysorozatba a vasárnapi nyitva tartást korlátozó javaslatot

2014. november 18., kedd
Gazdasági bizottság: a parlament vegye tárgysorozatba a vasárnapi nyitva tartást korlátozó javaslatot

A parlament gazdasági bizottsága keddi ülésén 8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta, hogy az Országgyűlés vegye tárgysorozatba az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó, a KDNP-s képviselők által megfogalmazott törvényjavaslatot.

Az előterjesztők nevében

Aradszki András

(KDNP) elmondta: az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását, azt, hogy csak a családi vállalkozásokban működtetett, 400 négyzetméter alatti, és a tulajdonos, mint eladó által nyitva tartott kisboltok lehetnének nyitva vasárnap és ünnepnapokon, a kereskedelemben dolgozó munkavállalók jelentős része támogatja, a szakszervezetekkel is egyeztettek a kérdésről. Megjegyezte, hogy Ausztriában, Franciaországban és Németországban is zárva tartanak az üzletek vasárnap. A KDNP-és honatya elmondta: az az álláspont alakult ki, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása nem okoz áthidalhatatlan gazdasági nehézségeket.

Rogán Antal

, a bizottság elnöke (Fidesz) elmondta: a Fidesz frakciója még nem tekintette át érdemben a javaslatot, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja két héten belül alakítja ki a véleményét.

Volner János

(Jobbik) szerint megosztottak a társadalom, illetve a kereskedelmi dolgozók csoportjai is a kérdésben, mert az igaz, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak így több időt lehetnének együtt a családjukkal, de elesnének a vasárnapi pótlékoktól, így kisebb lenne a jövedelmük. Előfordulhat, hogy a vasárnapi zárva tartás létszámleépítést eredményez - tette hozzá.

Varju László

(független) viszont úgy érvelt: az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról azért kezdeményeztek vitát, hogy eltereljék a figyelmet más fontos kérdésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.