Közélet

Egészségügyi vizsgálópontot létesítettek az illegális migránsoknak Szegeden + FOTÓK

Egészségügyi vizsgálópontot létesítettek az illegális migránsoknak Szegeden + FOTÓK

2014. november 28., péntek
Egészségügyi vizsgálópontot létesítettek az illegális migránsoknak Szegeden + FOTÓK
hatarrendeszet_bejaras16_KF

Az országban elsőként úgynevezett egészségügyi áteresztő pontot adtak át egy speciális fürdető-fertőtlenítő konténer mellett a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, ahol az illegális migránsok vizsgálatát és ellátását végzik.

A nap 24 órájában biztosítják az egészségügyi jelenlétet a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, ahol az országban elsőként adtak át egészségügyi áteresztő pontot. A 2004-ben megalakított határrendészeti kirendeltség 61 kilométeres határszakaszon tevékenykedik. „Akkor 34 illegális migránst fogtak el a kollégák, de a 2010-es évtől igen jelentősen növekedett a számuk, a tavalyi évet 17 ezer fő elleni olyan intézkedéssel zártuk ezen a határszakaszon, akik a zöldhatárt illegálisan lépték át. 2014-ben pedig már a 18 ezer főt is meghaladta az illegális határátlépőknek a száma” – tájékoztatott

Éberhardt Gábor

, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. Jellemző, hogy egyharmaduk gyermek vagy fiatalkorú, és azt is tapasztalták, hogy a háborús övezetekből menekülőknél mentális és egészségügyi gondokkal küzdenek. „Ezeket a problémákat kötelessége kezelni a rendőrségnek, mint eljáró hatóságnak” – jegyezte meg hozzátéve, hogy a hivatásos állomány elméleti és egészségügyi felkészítése folyamatos. Már a ruházat átvizsgálása után sok esetben kiderül, hogy fertőző bőrbetegséget hordoznak az illegális határátlépők – erről már

Báró Lívia

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főorvosa beszélt. Ennek oka, hogy sokan olyan országokból jönnek, ahol a közegészségügyi és járványügyi helyzet nem megfelelő. „AIDS-elleni felszereléssel is rendelkezünk, a megfelelő álarccal és védőruházattal, a legmagasabb fokozatú védőálarcunk is van” – mutatta a rendelő felszerelését Bíró Lívia. Hangsúlyozta, hogy a saját állományukat is védik, minden kollégájuknál van gumikesztyű, szájmaszk, és minden gépjárműben fertőtlenítő folyadék is van. A főorvos elmondta, minden egyes páciensen teljes vizsgálatot végeznek, a migránsok között több alkalommal találkoztak már inzulinos cukorbeteggel, magas vérnyomás problémás páciensük is volt, de szülést is kellett levezetniük, illetve rühes gyermeket is kezeltek. Bíró Lívia kitért arra is, hogy együttműködnek a deszki szanatóriummal és az egyetemmel is, részben ők biztosítják a megfelelő szakemberhátteret.

hatarrendeszet_bejaras17_KF

A saját magát csak nyugállományú afrikai bozótdoktornak tituláló

Bálint Gábor

professzor leszögezte, Magyarországon az ebolától félni ugyan lehet, de nem kell. „Ez a fejlesztés is ezt erősíti meg, hatalmas erőlepés az ország egészségének védelmében, de hangsúlyozom, hogy nem az ebolától kell félni. Az illegális migránsok tekintetében heveny, akkut veszélytől egyáltalán nem kell tartani” – fogalmazott az egyetemi tanár, aki több külföldi misszióban is részt vett, egy évtizedet töltött a trópusokon orvosként, s jelenleg is a WHO-nak dolgozik.

Karászi Miklós

alezredes, a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának katonai ellenőrzési osztályának megbízott vezetője arról tájékoztatott, szeptemberben kereste fel őket a rendőrség, vizesblokk- és fürdető konténert kérve. A két szerv szerződést kötött, és október elsején meg is érkezett Szegedre a két, összességében 32 négyzetméteres konténer, melyeket speciálisan alakítottak ki. A fürdető és fertőtlenítő konténerben öltözők vannak, a ruhákat veszélyes hulladékként kezelik, minden érintett tiszta ruhát kap. Az alezredestől megtudtuk, a konténerből kikerülő szennyvíz csak előzetes fertőtlenítés után kerül a szegedi szennyvízhálózatba. A konténernél és a rendelőnél egyaránt a magyar és az angol mellett albán és pastu nyelvű feliratok segítik a migránsok tájékozódását. Éberhardt Gábortól megtudtuk, hogy az ő illetékességi területükön elfogott határsértők 90-95%-a kéri a menekültügyi eljárás kezdeményezését, őket a menekültügyi hatósághoz irányítják. Később azonban nem mindegyikük kéri a menekülti státuszt, őket végül kitoloncolják hazánkból. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője portálunknak elmondta, az elfogott illegális határátlépők egyharmada koszovói albán, illetve az afgánok és szírek aránya magas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.