Közélet

Akár már 2015 végén elkezdődhet a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása + FOTÓK

Akár már 2015 végén elkezdődhet a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása + FOTÓK

2014. november 28., péntek
Akár már 2015 végén elkezdődhet a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása + FOTÓK
kozlekedesi_konferencia20_gs

A vasútfejlesztés nem csak a személyszállítás, hanem a régió gazdasági fellendülése szempontjából is fontos - hangsúlyozta a csütörtöki közlekedési konferencián Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Kiderült, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása akár már 2015 végén elkezdődhet.

A megvalósíthatósági tanulmányok és a nyomvonaltervek már elkészültek, a vasútvonal felújításának projektje már a nemzeti közlekedési stratégiában is szerepel. A Szeged-Szabadka vasútvonal nem csupán az átutazók életét könnyíti meg, hanem új ösvényeket kínál a régió, így a homokhátsági vidék, vagyis a Dél-Csongrádot, Észak-Vajdaságot és Dél-Bács-Kiskunt magában foglaló térség gazdaságának is. A jelenleg szerelvények helyét 120Km/h-val közlekedő kocsik vehetik át, ami annyit tesz, hogy akár 30 perc alatt is el lehet jutni a Csongrád megyei megyeszékhelyről Szabadkára. "A fejlesztések további lehetőségeket teremtenek azoknak, akik a határokon átnyúló kereskedés lehetőségét is fontolóra veszik, hiszen Szerbián keresztül könnyebb eljutni az orosz piacra. Számunkra, akik a határ menti területen élünk, ez különösen fontos, hiszen az ebből eredő gazdasági növekedés kihat a mindennapjainkra is. Mert itt nem pusztán Magyarország és Szerbia kapcsolatairól beszélünk, hanem Vajdaság tartományról és Csongrád megyéről" - mondta köszöntőbeszédében

Kovács Beáta

, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. A megyei önkormányzatok új feladatkörrel bővültek: a területfejlesztés és a közlekedési infrastruktúra fejődése, a közlekedésszervezés is hozzájuk tartozik. Csongrád megye két ország nemzetközi folyosója, az pedig elengedhetetlen, hogy ez a terület az infrastrukturális igényeket is kielégítse. Az Európai Unió sok más fejlesztendő területtel egyetemben 2014 és 2020 között 60 millió eurós támogatást nyújt a fenntartható közlekedésre, amely magával vonja a kkv-szektor erősödését is. Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke a november 25-én, hasonló témában tartott

konferencián a modern Európa és a modern vasút közötti párhuzamról beszélt

. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott kétnapos Nemzetközi Közlekedési Konferencián többek között a közlekedési trendek, az intelligens piacnyitás, a magyar fuvarozók versenyképessége, valamint az autóbusz közlekedés is terítékre kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.