Közélet

Áder Vietnamban - A gazdasági együttműködésről tárgyalt a magyar és a vietnami államfő

Áder Vietnamban - A gazdasági együttműködésről tárgyalt a magyar és a vietnami államfő

2014. november 27., csütörtök
Áder Vietnamban - A gazdasági együttműködésről tárgyalt a magyar és a vietnami államfő

Vietnam és Magyarország gazdasági együttműködése még messze nincs megfelelően kihasználva - értett egyet Áder János magyar és Truong Tan Sang vietnami államfő csütörtökön, amikor Hanoiban tárgyaltak. A magyar köztársasági elnök delegáció élén egyhetes látogatáson tartózkodik Vietnamban.

Találkozójukat követő sajtótájékoztatón Áder János közölte, hogy

Truong Tan Sang

tavalyi magyarországi látogatása óta a kapcsolatok eredményesen fejlődtek, a két ország külkereskedelmi forgalma 60 százalékkal nőtt, több sikeres projekt indult.

Áder János

elmondta, hogy tavalyi megbeszélésükön megállapodtak arról, hogy egy víztisztító berendezést építenek a a Vörös-folyón a Fővárosi Vízművek bevonásával, s azóta a magyar kormány döntött arról, hogy kötött hitelsegély keretében finanszírozza a projektet. Mint mondta, már csak néhány technikai részlet van hátra, és a program meg is kezdődhet. A magyar államfő a sajtótájékoztatón néhány gazdasági ténnyel is indokolta vietnami látogatását, s azt mondta, hogy az ország a világon a második leggyorsabban fejlődő gazdasággal rendelkezik. Elhangzott, hogy 2013-ban az országba 10 milliárd dollár működő tőke érkezett, elsők a kávé exportban, és az éves terméstől függően elsők, illetve másodikak a rizstermelésben. A sikeres együttműködésből Áder János kiemelte az oktatást, s elmondta, hogy az ösztöndíjasok mellett egyre több vietnami diáktanul önköltséges képzésben Magyarországon. Kitért arra, hogy a következő évtől Magyarország megduplázza a vietnami ösztöndíjasok számát. Ehhez kapcsolódóan látogatása fontos állomásaként emelte ki a Hanoiban helyi idő szerint csütörtökön délután kezdődő Első Vietnami-Magyar Rektori konferenciát, amelyet a magyar államfő is köszönt. Szintén a két ország együttműködésének fontos elemeként esett szó az arzénmentesítésről, amely Magyarországon is gondot okoz. Áder János elmondta, hogy japán technológiával egy magyar cég technikai találmányával kiegészülve megjelent egy fejlesztés a piacon. A magyar államfő vietnami látogatása idején adnak át egyébként egy ilyen berendezést adományként Hanoitól nyolcvan kilométerre egy iskolának. A két államfő jelenlétében több megállapodást is aláírtak, közöttük egyet a mezőgazdaságot érintő, a közraktározás vietnami rendszerének kidolgozásra vonatkozó közös vállalkozás létrehozásáról. A sajtótájékoztatón Truong Tan Sang elmondta: nagyra értékeli a magyar vállalkozások megjelenését többek között a közraktározás és az élelmiszeripar területén. Mint mondta, magyar partnerével megállapodtak abban, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama, segíti a vietnami piacgazdaság uniós elismerését. A tárgyalás után, szintén a két államfő jelenlétében írták alá a Duna Televízió és a Voice of Vietnam keretmegállapodását, amely elsősorban műsorok cseréjéről és képzésről szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.