Közélet

Több mint kétezer önkormányzat részesül szociális tűzifa-támogatásban

Több mint kétezer önkormányzat részesül szociális tűzifa-támogatásban

2014. október 29., szerda
Több mint kétezer önkormányzat részesül szociális tűzifa-támogatásban

Összesen 2068 önkormányzat részesül szociális tűzifa-, illetve kőszéntámogatásban Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján; a tárcavezető hárommilliárd forintot osztott fel a települések között.

Pogácsás Tibor

, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a támogatott önkormányzatok 36 ezer 65 mázsa barnakőszenet és 157 ezer 323 köbméter tűzifát vásárolhatnak. A 2068 önkormányzatból 83 igényelt barnakőszenet, ők 155,7 millió forint értékben részesülnek a támogatásból. A pályázók közül 42 település 9441 köbméter lágylombos tűzifát vásárolhat 99,2 millió forint értékben; míg a legnagyobb érdeklődés a keménylombos tűzifa iránt volt, erre 1943 önkormányzat jelentett be igényt. Utóbbiból 147 ezer 882 köbmétert vásárolhatnak, összesen 2 milliárd 744,6 millió forintból - ismertette az államtitkár. A miniszteri döntés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe jut a legtöbb támogatás, a megye önkormányzatai 651,7 millió forintban részesülnek. A második legtöbb forrás - 494,1 millió forint - pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe jut. Pogácsás Tibor arra is kitért: egy pályázó település átlagosan 1,4 millió forint támogatásban részesül. Megjegyezte: a program a rezsicsökkentés része, a kistelepüléseken élő legrászorultabbak akár 20 ezer forintot is megspórolhatnak vele. Az önkormányzatok helyi rendeletük szerint osztják szét a tüzelőanyagot, előnyt élveznek a kisnyugdíjasok és a halmozottan hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet lehet igényelni – tette hozzá. A szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő program 2011-ben indult, az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Az első évben csaknem egymilliárd forint volt a megpályázható összeg, azóta folyamatosan nő a rendelkezésre álló keret. Az önkormányzatoknak 2015. február 15-éig kell eljuttatniuk a tüzelőt a lakosságnak, az elszámolás határideje április 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.