Közélet

Orbán: még ha hibának is tűnik Tasnádi László kinevezése, az államtitkár marad

Orbán: még ha hibának is tűnik Tasnádi László kinevezése, az államtitkár marad

2014. október 20., hétfő
Orbán: még ha hibának is tűnik Tasnádi László kinevezése, az államtitkár marad

A miniszterelnök szavai szerint még ha hibának is tűnik Tasnádi László kinevezése, vállalja ennek következményeit, és a rendészeti államtitkár a posztján marad. Orbán Viktor ezt hétfőn jelentette ki a Parlamentben, miután Novák Előd jobbikos képviselő Tasnádi László III/II-es múltjáról kérdezte őt az azonnali kérdések órájában. Az LMP a külföldön dolgozó magyarokról faggatta a kormányfőt.

A miniszterelnök a jobbikos

Novák Előd

kérdésére kifejtette:

Tasnádi Lászlót

a képviselők jelentős része régóta ismeri, 1990 után jelentős szakmai karriert futott be, kezdetben az Információs Hivatalnál, azután a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál, majd az APEH bűnügyi igazgatójaként. Tasnádi László 2010 óta a belügyminiszter kabinetfőnökeként több mint 70-szer képviselte a tárcát nyilvános bizottsági üléseken, munkáját közmegelégedéssel végezte, ezért kapott lehetőséget az előrelépésre - fejtette ki. A kormányfő megjegyezte: az államtitkár munkáját sem a Jobbik, sem más párt nem támadta, nem kritizálta. Felvetette: ha Tasnádi László jó volt APEH-osnak, rendvédelmisnek, információs hivatalban dolgozónak, vajon nem lehet-e jó államtitkárnak. Véleménye szerint lehet, ám ezt az álláspontját sokan kritizálták - a Fideszben is -, amit elfogad. "Föltéve, de nem megengedve, hogy ez hiba volt (...), hibát nem tudok egy másik hibával kijavítani, mert ilyenkor a hibákat nem kivonják egymásból, hanem összeadják" - fogalmazott

Orbán Viktor

, aki azt hangoztatta: még ha hibának is tűnik ez a döntés, vállalja a következményeit, és az államtitkár marad. Az azonnali kérdések órájában az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt a miniszterelnöknek, hogy sok száz ezer magyar állampolgár "menekült külföldre, mert Magyarországon nem tud egyről a kettőre jutni", majd azt kérdezte, mit akar lépni a kormány. Válaszában Orbán Viktor azt mondta: az Európai Unió egy egységes munkaerőpiac, ahol az emberek szabadon mozoghatnak. Szerinte amit

Szél Bernadett

mond, abba a logikába vág, amit

David Cameron

brit miniszterelnök képvisel, aki "haza akarja toloncolni a magyarokat Londonból". "Ön valóban azoknak a miniszterelnököknek (...) a malmára akarja hajtani a vizet, akik ma azért dolgoznak (...), hogy megvonják a közép-európaiak munkavállalási lehetőségét a saját hazájukon kívül?" - tette fel a kérdést az LMP-s politikusnak. Ezek az emberek vendégmunkások - folytatta a kormányfő -, akik a becslések szerint évi kétmilliárd eurót küldenek haza. Ezeket az embereket nem kitoloncoltatni kell, hanem ki kell mellettük állni - mondta, hozzátéve, hogy ezek az emberek bármikor hazajöhetnek, "szívesen látjuk őket".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.