Közélet

17 mázsa ismeretlen eredetű árut foglaltak le két Csongrád megyei piacon

17 mázsa ismeretlen eredetű árut foglaltak le két Csongrád megyei piacon

2014. október 30., csütörtök
17 mázsa ismeretlen eredetű árut foglaltak le két Csongrád megyei piacon
zoldseg_paradicsom_paprika

Fokozottan vizsgálja a piacokon az őszi szezonális zöldségek, gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hatóság országszerte figyelemmel kíséri az importőrök tevékenységét is. Tegnap Csongrád megyében is volt ellenőrzés, amelynek következtében összesen 1732 kg ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglalt le a hatóság. A tavaly elfogadott élelmiszerbiztonsági stratégiának megfelelően több esetben a Nébih a társhatóságokkal, így elsősorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve végzi az ellenőrzéseket, amelyek célja elsősorban a csalás, a hamisítás, az élelmiszergazdasági szektorban előforduló szabálytalanságok visszaszorítása, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a NAV-val közös ellenőrzést tartott tegnap a Szegedi Mars-téri, valamint a Dorozsmai Nagybani piacokon. Az ellenőrzés során a Nagybani piacon lengyel rendszámú teherautóról, lengyel nyelven beszélő árusok értékesítettek zöldséget, gyümölcsöt. A lefolytatott ellenőrzés során az alábbi áruk eredetét hitelt érdemlően igazolni nem tudták: 415 kg kaliforniai paprika, 1067 kg paradicsom, 100 kg körte, 90 kg lilahagyma, 40 kg zeller és 20 kg lilakáposzta. A vonatkozó eljárásrend szerint, mint ismeretlen eredetű, ebből következően nyomon követhetetlen és teljes mértékben jelöletlen árut a hatóság a Szegedi Vadasparkkal kötött megállapodás alapján megsemmisíttette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.