Közélet

Gáncs Péter: el kell döntenünk, hogy Istent szolgáljuk vagy istenpótlékokat

Gáncs Péter: el kell döntenünk, hogy Istent szolgáljuk vagy istenpótlékokat

2014. október 1., szerda
Gáncs Péter: el kell döntenünk, hogy Istent szolgáljuk vagy istenpótlékokat

A reformáció hónapját megnyitó szerda esti istentiszteletén Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) alelnöke arról beszélt, hogy az embernek el kell döntenie, kit akar szolgálni, Istent vagy különböző bálványokat, istenpótlékokat.

A budapesti, Kálvin téri református templomban megtartott zenés istentiszteleten

Gáncs Péter

igehirdetésében azt mondta, ebben a kérdésben nincs semleges álláspont, és nem lehet tartózkodni a szavazástól. Dönteni kell, ráadásul nem egyszer s mindenkorra, hanem újra meg újra. Naponta meg kell vívni ezt a harcot, meg kell hozni a döntést, hogy "ki vezeti az életünket" - tette hozzá az MEE elnök-püspöke. A reformáció egyik forradalmi vívmánya éppen az felfedezés, hogy az ember szabadon dönthet - hangsúlyozta Gáncs Péter. Az ember döntése kihat a környezetére is, azokra, akiket szeret és akik szeretik őt - mondta az MEE elnök-püspöke. A reformáció másik vívmánya ugyanis, hogy visszaadta a családi közösség "örömét és értékét". Hiszen - tette hozzá magyarázatként -

Luther Márton

, aki szerzetesként "élte meg az evangéliummal való találkozást", később maga is a családi élet gazdagságát, szabadságát választotta a kolostor helyett. A liturgiában részt vett

Steinbach József

református püspök, a MEÖT elnöke,

Heikki Huttunen

, a Finnországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, továbbá a magyarországi baptista, metodista és pünkösdi egyház egy-egy főpásztora. Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a MEÖT szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul. A rendezvény idei mottója: Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.