Közélet

Csökkenő munkanélküliség, növekvő kacsaállomány - fókuszban a megyék a KSH-nál

Csökkenő munkanélküliség, növekvő kacsaállomány - fókuszban a megyék a KSH-nál

2014. október 1., szerda
Csökkenő munkanélküliség, növekvő kacsaállomány - fókuszban a megyék a KSH-nál
statisztika01

Megyei bontásban értékeli az ország elmúlt évi teljesítményét a Központi Statisztikai Hivatal, Csongrád megye a regisztrált vállalkozások és az építőipar területén áll az élbolyban.

Az előző évhez képest képest erősödött a népességfogyás a megyében, január és június között jelentősen, több, mint 7 százalékkal csökkent az élveszületések száma, amit a halálozások 1,3%-os növekedése kísért, viszont enyhén nőtt a házasodási kedv, 2,3 százalékkal több pár állt oltár elé az első félévben. A dél-alföld megyek közül Csongrádban volt legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta és legmagasabb az aktivitási és a foglalkoztatási arány, mindhárom mutató értéke kedvezőbb volt a régiós és az országos átlagnál. A KSH munkaerő-felmérése alapján 2014 I. félévében a megye 15–74 éves népességének 59,5%-a, 191 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak körébe. Számuk 2,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a megye munkanélküliségi rátája: egy év alatt 13,1%-ról 6,5%-ra redukálódott. Bár a keresetek egy év alatt három százalékkal növekedtek, mindazonáltal a keresetek továbbra is 17%-kal voltak alacsonyabbak a megyében, mint az országos átlag. A betöltetlen álláshelyek száma 65%-kal bővült, míg az álláskeresőké 21%-kal mérséklődött, így az elhelyezkedési esélyek javultak az egy évvel korábbihoz képest. 2014. június végén 83 ezer gazdasági szervezetet regisztráltak Csongrád megyei székhellyel, 0,5%-kal kevesebbet, mint 2013 I. félévében. A regisztrált vállalkozások száma a főbb gazdasági ágakat tekintve nem változott lényegesen, így főtevékenységük alapján a társas vállalkozások egynegyede továbbra is a kereskedelemben, míg az önálló vállalkozók több mint fele a mezőgazdaságban koncentrálódott. A csökkenés ellenére a vállalkozássűrűség Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye után Csongrád megyében a legnagyobb. Nem Csongrád megye a legjelentősebb állattartó térség, azonban haszonállatból az országos átlagot meghaladóan nőtt az állomány. Az elmúlt egy évben leginkább a kacsa és a lúdállomány nőtt, de a legtöbb megfigyelt állatfaj esetében az országos átlagot meghaladó bővülés volt megfigyelhető. A szarvasmarhák száma 5,6%-kal, a sertéseké 18%-kal, a juhoké 22%-kal gyarapodott. Az ipari termelés növekedése a megyében meghaladta az országos átlagot, az országos 9,7%-os emelkedésnél nagyobb mértékben, összehasonlító áron 13%-kal növekedett a termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, ám mindezek ellenére az egy lakosra jutó termelési érték az országos átlag 68%-a. Csongrád megye kiemelkedik az építőipar tekintetében, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 17%-kal nőtt az építőipari szervezetek termelése, ez az adattal Csongrád megye országos szinten második, csak Bács-Kiskun megye előzi meg. 2014 első hat hónapjában számottevően, az országos átlagot meghaladó mértékben romlott Csongrád megye baleseti statisztikája, 22 százalékkal több közúti baleset történt, mint egy évvel korábban, a halálos kimenetelű szerencsétlenségek száma 69 százalékkal nőtt. A könnyű sérüléssel járó balesetek száma a megyei átlagot meghaladva 28%-kal, a súlyos sérüléses baleseteké viszont kevésbé, 9,2%-kal nőtt. A felmérések teljes terjedelmükben

ITT

olvashatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.