Közélet

Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét Budapesten

Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét Budapesten

2014. október 10., péntek
Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét Budapesten
sugárterápia

Átadták az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékét a fővárosban az Országos Onkológiai Intézetben pénteken. A 800 millió forint értékű lineáris gyorsító beszerzését az intézmény saját költségvetéséből fedezi.

Kásler Miklós

, az intézet főigazgatója elmondta, egy hogy 23 éves készüléket cseréltek le a most részletre megvásárolt berendezéssel. A lineáris gyorsító különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. A berendezés speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, így jelentősen rövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt, vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, amely csökkenti a mellékhatásokat. A készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni - elsősorban a mellkasi régióban - a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető a készülékkel koponyán belül és kívül is. Az új készüléknek köszönhetően csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az országos centrumként működő intézetben, továbbá használatával az Országos Onkológiai Intézet újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba kapcsolódhat be.

Tarlós István

főpolgármester az átadáson azt mondta, a fővárosi önkormányzatnak nincs ugyan köze a gép beszerzéséhez, és a kórházak már nem az önkormányzatokhoz tartoznak, de a fővárosi önkormányzat mégis igyekszik támogatni az egészségügyet. A városvezető emlékeztetett: készítettek népegészségügyi akciótervet, nagy figyelmet fordítanak a hajléktalanok egészségügyi ellátására, és jelentős összeggel támogatták a budapesti Szent Margit Kórház beruházásait is. Tarlós István örömét fejezte ki, hogy Budapestre került a világ egyik legkorszerűbb sugárterápiás berendezése, amely a daganatos betegségek diagnosztizálásában és kezelésében nyújt fontos segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.