Közélet

Világháborús centenárium - Megemlékezés a hősi magyar halottakról az isonzói csaták helyszínén

Világháborús centenárium - Megemlékezés a hősi magyar halottakról az isonzói csaták helyszínén

2014. szeptember 13., szombat
Világháborús centenárium - Megemlékezés a hősi magyar halottakról az isonzói csaták helyszínén
isonzo100

Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak szombaton a magyar temetőben. A politikus átadta a minisztérium ajándékát Ferenc pápának, miután a katolikus egyházfő misét mondott a Fogliano Redipuglia-i katonai temetőben - írja az MTI.

"A pápa az emléknapot az osztrák-magyar katonai temetőben kezdte, imát mondott az egykori ellenség itt nyugvó hősi halottaiért. Ezután ment Redipugliába, ahol egy hatalmas katakomba, egy óriási emlékmű rejti több mint százezer - részben ismeretlen - olasz katona sírját" - mondta

Hende Csaba

az MTI-nek telefonon nyilatkozva. A pápa ezzel a gesztussal "a béke, a népek közötti megértés és a kiengesztelődés mellett tett hitet. Ugyanerről beszélt homíliájában is az ószövetségi Káin példázatát véve ennek alapjául" - tette hozzá. Elmondta, hogy a mise után személyesen találkozott az egyházfővel, és átadni neki azt az ajándékot, amelyet a minisztérium készített. Ez egy kis doboz, amely tartalmazza egy olyan magyar katona imakönyvét és azonossági jegyének (dögcédulájának) tartóját, aki bizonyítottan megjárta az I. világháborús olasz frontot. A mise után a miniszter és a magyar zarándokok elmentek a magyar temetőbe, és megemlékeztek az ott nyugvó több mint 7000 magyar katonáról, valamint az első világháború összesen több mint 600 ezer magyar katonaáldozatáról, köztük az olaszországi frontokon elesett több mint 250 ezer magyar honvédről. "A következő négy évben az első világháborúban érintett minden ország meg fog emlékezni a hőseiről. Magyarországon igyekszünk összeállítani - nagyrészt a bécsi katonai levéltár anyagai alapján - a teljes veszteséglistát, hiszen a második világháború után valamilyen elképzelhetetlen okból megsemmisítették az első világháborús veszteségi kartonokat. Ezt most rekonstruáljuk, és a teljes névsort igyekszünk az interneten is elérhetővé tenni" - mondta Hende Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.