Közélet

Szobori búcsú: Balczó András vehette át a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK

Szobori búcsú: Balczó András vehette át a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK

2014. szeptember 7., vasárnap
Szobori búcsú: Balczó András vehette át a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK
szeribucsu_mj-055

Több mint százéves hagyományok elevenedtek meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark monostor romjai között. A hajdanán szobori búcsúra keresztelt püspöki megemlékezésen ismét átadták a Szer Üzenete-díjat.

Először 117 évvel ezelőtt járultak az egykori monostorhoz a környékbeliek, hogy megemlékezzenek Árpád honszerző vezérről. Az összejövetelekhez mindig szentmise kapcsolódott, így ragadt rajta a szobor búcsú elnevezés. A szobor búcsú egykor az ópusztaszeri közösség ünnepe volt, mára az egész nemzet ünnepélyévé vált. Kettős eseményt ülnek ma a hívek, hiszen ez a nap egyszerre a liturgikus naptár 23. vasárnapja, másfelől pedig Kisboldogasszony ünnepe - fogalmazott ehhez kapcsolódóan

Kiss-Rigó László

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Habár a megemlékezés miértje az idők folyamán átalakult, a közösség mégis fenntartotta a ceremóniát, azóta is minden évben megtelik az emlékpark határon innen és túlról érkező keresztényekkel. "Jézus közösségét természetfeletti kapcsolatok tartják össze", az erkölcsileg jó ügyért történő összefogás - bár lényegesen nagyobb erőfeszítést igényel a tagoktól - minőségi változást hozhat az emberi életekbe. A megyéspüspök celebrálta szentmisén elhangzott az is, a problémák és személyes konfliktusok ellenére is működhet jól egy közösség, ha annak tagjai a jó cél érdekében kívánnak tenni - ez a Megváltó pozitív összefogásra buzdító módszere.

"Holnap ünnepeljük Mária születésnapját, Kisboldogasszony napját. De miért boldog ő?" - tette fel a kérdést Kiss-Rigó. Úgy válaszolt, nem az anyaság tette őt boldoggá, hanem az, hogy szolgálhatta és beteljesíthette az Úrtól kapott feladatát. Mindazok a hétköznapi emberek, akik hozzá hasonlóan nyitott szívvel keresik Isten rájuk vonatkozó tervét és igyekeznek teljesíteni a számukra kirótt feladatokat, elnyerhetik ugyan azt a boldogságot, amit a Szűz is átélt. "Az idei díjazott is ilyen ember, aki életében kereste és megvalósította Isten akaratát" - tette hozzá a Szer Üzenete-díjasnak címezve. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Árpád vezér halálának 1100., és az első búcsú 110. évfordulója alkalmából Szer Üzenete néven alapított kitüntetést. A díj nem más, mint egy íjas pecsétgyűrű, amit minden évben olyan keresztény magyar embernek szánnak, aki kiemelkedő közösségépítő és nemzetmegtartó munkájával példát statuál mások előtt. Idén Szer Üzenete-díjban Balczó András háromszoros olimpiai magyar bajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója részesült, a pecsétgyűrűt pedig Kertész Péter, az emlékpark vezetője adta át, majd Levente Péter előadó, önképző társaslény, 2012-es díjazott méltatta. Balczó András meghatottan lépett a színpadra, úgy fogalmazott, "agyonnyomják" mindazok a dicsérő szavak, amelyekkel megtisztelték. "Álomszerű számomra ez a helyzet" - mondta, majd életének egy-egy rövid és tanulságos történetét osztotta meg az őt ünneplőkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.