Közélet

Panelokra szerelt napkollektorokkal csökkentenék a lakók kiadását Makkosházán

Panelokra szerelt napkollektorokkal csökkentenék a lakók kiadását Makkosházán

2014. szeptember 24., szerda
Panelokra szerelt napkollektorokkal csökkentenék a lakók kiadását Makkosházán
panel03_gs

Az emberek életszínvonalát és a biztonságérzetét szeretné növelni Garzó Márk, a 8-as körzet, Makkosháza független – de a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület támogatását élvező - képviselőjelöltje.

„Számomra az egyik legfontosabb az egész körzetben, a közbiztonság helyreállítása. Félnek az emberek sötétedés után az utcára menni, pláne ott, ahol még közvilágítás sincs, mint például a Lomnici utca mögötti garázssoron. Minden erőmmel azon leszek, hogy visszaállítsam a rendőrkapitányságot a Csongrádi sugárúton. Ezzel megnőne a rendőrök jelenléte a körzetben. A területen nincsenek sem önkéntesek, sem városőrök, ez ügyben próbálnék kooperálni a rendőrséggel, hogy többen járják az utcákat, pláne éjjel. Az első feladat az, hogy a körzetben élők biztonságban érezzék magukat” – mondta a képviselőjelölt.

Napkollektorok a kisebb kiadásért

A Makkosházán élők problémái, felvetései alapján állította össze programját, melyből

Garzó Márk

a közbiztonság helyreállítása mellett az emberek költségeinek csökkentését emelte ki lapunk kérdésére. Ezt úgy próbálja véghezvinni, hogy a panelházak tetejére napkollektorokat telepítene, ami a lakók közös költségét csökkentené. „Az emberek anyagi terheit csökkentenünk kell! Találkoztam olyan emberekkel, akiknek el kell dönteniük, hogy vagy a számlát fizetik be, vagy ételt vesznek. Tudok olyan esetet, hogy valakinek 19 000 forintból kellene megélnie. Ez lehetetlen, így a nyugdíjas, nyolcvanöt esztendős édesapja segíti az említett makkosházi lakost. Ezek sokkoló történetek, és szeretnék segíteni. A napkollektorok felszerelésével csökkenne a lakók közös költsége, így érezhetően több pénz maradna a pénztárcájukban. Mindezt természetesen úgy tervezzük megoldani, hogy a napkollektorok kihelyezése semmilyen plusz költséget ne jelentsen a lakóknak, nem lehet tovább terhelni a szegedieket” – fejtette ki Garzó Márk. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben egyedülálló szociális programot készül megvalósítani, mely modellértékű lehet az egész ország számára. A program lényege egy minden korosztályra kiterjedő, átfogó gondoskodás, mely minden társadalmi réteg számára odafigyelést garantál. Az öregségi nyugdíjba vonult szegedi lakosoknak „Szegedi Nyugdíjasokért Kártyát” vezetnének be, amellyel tulajdonosa bizonyos helyi szolgáltatásokat, termékeket vehet igénybe kedvezményes.

Állandó nyugdíjasklub és a szemétdíj eltörlése az időseknek

A fiataloknak és az időseknek sincsenek klubhelyiségeik a 8-as választókörzetben, ahol közös programokat szervezhetnének, közösen múlathatnák el az időt. Ahogy Kothencz János is kifejtette programjában, álladó nyugdíjasklubokat hoznának létre, szakemberek bevonásával, ahol a nap huszonnégy órájában fogadják a lakosokat. Megtudtuk, Makkosházán működik ugyan egy nyugdíjasklub, de nyáron nem üzemel. Ezen változtatna a Fidesz- KDNP és a L.É.T.: a meglévő klubhelyiséget felújítanák, komfortosabbá tennék, és állandó jelleggel működtetnék. Ha szükség és igény van rá, akkor további újabb klubokat alakítanának ki. Az időseket segítenék azzal is, hogy nyugdíjasok számára eltörölnék a szemétszállítási díjat. „A nyugdíjasoknak nemcsak hogy csökkentenénk a szemétszállítási díjat, hanem el is törölnénk. Állandó nyugdíjasklubot hoznánk létre, ezzel is felvéve a harcot az elszemélytelenedés ellen és próbálnánk közösségi életet létrehozni” – jelentette ki Garzó Márk.

koncepcio

Hozzátette, nemcsak az idősekre gondolnak, hanem a fiatalokra is: ifjúsági klubokat is létrehoznának és a köztereket felújítanák. „Ez alatt bárki kérdezhetné, hogy építenénk új házakat ennek érdekében? A válasz az, hogy nem. Annyi elhanyagolt, kihasználatlan helyiség van, amit fel lehet használni erre a célra, hogy nem kell építkezni. Például ilyen klubok helyeként számításba jöhet a Csongrádi sugárút 110., 112. és 114.” – fejezte be gondolatát a képviselőjelölt.

Fogadóóra és ingyenes jogi tanácsadás

A Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület támogatásával induló képviselőjelölt megígérte, kéthetente fogadóórát fog tartani, ahol bárki felkeresheti problémájával, ötleteivel és esetleges kéréseivel. Emellett ingyenes jogi szaktanácsadást is biztosítani fog az ott élők számára. „A fogadóóra nyolcórás lenne, és bárki megkereshet. Én ott leszek. Figyelek az emberek problémáira” – mondta. Több helyen panaszkodtak neki az utak, járdák állapotáról és a közvilágítás hiányáról. Terveiben szerepel, hogy felújítja a Gyöngyvirág utca teljes burkolatát, kicseréli a padokat és helyreállítja a közvilágítást ott ahol még szükséges, mint például a Lomnici utcában vagy az Ipoly soron. Az utóbb említett területen a forgalomcsökkentést is el szeretné érni, mert a lakók már petíciót is nyújtottak be ez ügyben, de eddig sikertelenül. „Az Ipoly soron az átmenő forgalmat kell csökkenteni, mert zavarja a lakókat és veszélyesek is az autósok. Ennek érdekében már aláírásokat is gyűjtöttek és le is adták az illetékeseknek, de az ügyük nem jutott előrébb. Ezen is próbálok változtatni” – ígérte Garzó Márk utalva Kothencz János kijelentésére, mely szerint a helyes várospolitika középpontjában maga az ember áll, akinek a személyes sorsáért a mindenkori önkormányzat felelősséggel tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.