Közélet

Orbán: január 1-jén léphet hatályba a fair bankokról szóló törvény

Orbán: január 1-jén léphet hatályba a fair bankokról szóló törvény

2014. szeptember 26., péntek
Orbán: január 1-jén léphet hatályba a fair bankokról szóló törvény

A kormány tervei szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, azaz a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában. A kormányfő azt is nyomatékosította az interjúban, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nem kerülhet veszélybe a magyarok energiaellátása.

A törvénykezési munkával kapcsolatban kifejtette:

Trócsányi László

igazságügyi miniszter vállalta, hogy október végére a kabinet elé terjeszti a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező jogszabály tervezetét. Így a terveik szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, vagyis a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény - mondta a kormányfő a rádióinterjúban, amelyet csütörtök este vettek fel Nyíregyházán, Orbán Viktor pénteki kárpátaljai látogatása előtt. A parlamentben szerdán elfogadott elszámolási törvényt a miniszterelnök úgy értékelte: "végre van egy olyan közös élményünk (...), hogy győzött az igazság". A kormány jogállami keretek között, sportszerű eszközökkel vívja a csatát, ráadásul az Országgyűlés szinte teljes mellszélességgel "kiállt amellett, hogy győzzön az igazság", vagyis ez egy nagy nemzeti összefogás - fogalmazott. Az érintett bankokat egyébként tőkeerősnek nevezte, hozzáfűzve, hogy ezek tulajdonosainak be kell tenniük azt a mennyiségű pénzt, amely a bankok jövendőbeli működéséhez szükséges, és "ezt meg is fogják tenni". Megjegyezte, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos "rendezetlen ügykör" a bankoknak is bizonytalanságot okoz, ezért nekik is érdekük a helyzet rendezése. "Azt tapasztalom, amikor tárgyalok velük (...), hogy minél hamarabb szeretnének forintosítani" - mondta.

Orbán Viktor

a jövő évi költségvetésről szólva azt is kijelentette, hogy kormánya elutasítja a megszorításokat, ilyen intézkedések nélkül vezették ki az országot a gazdasági válságból is 2010 után. "Hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások" - közölte, utalva arra, hogy az ellenzéki pártok megszorításokat emlegetnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi, az államháztartás kiadási oldalának fokozatos csökkentésére vonatkozó nyilatkozata alapján. A miniszterelnök hozzátette, arra vállalkoztak, hogy folytatják a 2010-ben megkezdett politikát, és ez is fog történni: "csökkenteni fogjuk az államadósságot, leépítjük a bürokráciát". Az embereknek a Fidesz-KDNP kormányzása alatt folyamatosan javulni fog a helyzetük - jelentette ki. A magyarországi földgázellátásról szólva Orbán Viktor világossá tette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. "Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, az orosz Gazprom vezérigazgatójával. "A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - közölte. A kárpátaljai magyarság autonómiáját érintő korábbi nyilatkozatával összefüggésben Orbán Viktor ismét úgy foglalt állást: a mostani magyar külpolitika azt tartja természetesnek, hogy ott, ahol a magyar közösségek autonómiát kérnek, azt meg is kapják. Bár megjegyezte, hogy az autonómia kifejezés negatív összefüggésbe került az orosz-ukrán konfliktus miatt. Azzal kapcsolatban, hogy

Barack Obama

amerikai elnök egy New York-i tanácskozáson Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette, a miniszterelnök úgy reagált: "tudomásul vesszük, hogy ez a mondat elhangzott. Ennek a mondatnak mi nem találjuk a ténybeli alapját". Jelezte azt is, Magyarország hivatalos választ adott az amerikai félnek. Végül az önkormányzati választási kampányról és a közvélemény-kutatásokról szólva Orbán Viktor azt mondta: a valóság úgy fest, hogy "csak azt a sikert kaphatjuk meg, amiért megdolgoztunk, és ha nem dolgoztunk meg érte, nem fogjuk megkapni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.