Közélet

Kövér László nyitotta meg a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat

Kövér László nyitotta meg a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat

2014. szeptember 29., hétfő
Kövér László nyitotta meg a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat
Kövér László

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok magyarságmegőrző erejét méltatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának megnyitóján vasárnap az észak-bácskai Palicson.

Kövér László

az egységes magyarság fontosságát emelte ki beszédében, hozzátéve, hogy "olyan magyar államot építünk, amely nem kiszolgáltatja, hanem szolgálja nemzetét". Olyan magyar nemzetet akarnak erősíteni - folytatta -, "amelyben nincs többé határon túli és határon inneni magyar, hanem egyetlen szerves magyar ügy van, amelynek szolgálata nem sérti senki érdekét, nem veszélyezteti, hanem erősíti a Kárpát-medence politikai stabilitását". Hozzátette, hogy "ennek érdekében biztosítottuk a magyar állampolgárság megszerzésének és a szavazati jog gyakorlásának lehetőségét a nagyvilágban élő minden magyar ember számára. 2014-ben azzal a felelősséggel ruháztak fel minket, hogy folytassuk a 2010-ben megkezdett politikát". Európát - miként a múltban, úgy a jövőben is - nem területének nagysága, még csak nem is lakosságának lélekszáma, hanem az európai nemzetek által alkotott és vallott értékek és az ezeken alapuló nemzeti teljesítmények emelték fel és tették naggyá a világban - fogalmazott a magyar házelnök. "Mi, magyarok ezért úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban távol lévő magyarok anyagi, szellemi és lelki erejének összpontosítása, azaz a magyar nemzetnek a határokon átívelő békés és alkotó egyesítése nem pusztán magyar belügy, nem pusztán a magyar emberek és a magyar állam nemzetpolitikai ügye, hanem egyben európai kérdés is, az európai összteljesítmény ügye is" - fejtette ki. A délvidéki magyarság az elmúlt évtizedekben nem legyőzni akart valakit, hanem meggyőzni mindenkit arról – ahogy egy bánsági tanító fogalmazott -, hogy "a világ szebb velünk, mint nélkülünk” - hangsúlyozta beszédében Kövér László. Úgy vélte, ez a délvidéki magyar hitvallás egyetemes eszmei üzenettel bír, és erőt adhat Európában az értékeihez és önazonosságához ragaszkodó minden nemzeti közösségnek, függetlenül attól, hogy számbeli kisebbségben vagy számbeli többségben él-e szülőföldjén, a magyarok, szerbek és szomszédjaik jövője ugyanis nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés.

Pásztor István

, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédében köszönetet mondott az Országgyűlésnek azért a nemzetépítő tevékenységért, amelyet 2010 és 2014 között véghez vitt a külhoni magyarokat érintő intézkedéseivel, például az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével és a szavazati jog megadásával. Ezek a törvények alapjaiban változtatták meg a vajdasági magyarság közjogi állapotát, mozgásterét, perspektíváit és lehetőségrendszerét – fogalmazott Pásztor. "Visszaigazolást kapott a vajdasági magyar közösség azon meggyőződése, hogy minden nehézség ellenére az egyetemleges nemzetnek a része" - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a 2014-ben megalakult országgyűlés – amelynek alakításában több mint 90 év után a külhoni magyarok is részt vettek – a megkezdett nemzetépítő munkát fogja folytatni. "Mi abban vagyunk elemi módon érdekeltek, hogy a magyar nemzet erősebb legyen, erősödjön, talpra álljon, és a magunk részéről - nem várva a sült galambot - mi hozzá kívánunk ehhez az erőfeszítéshez járulni" - szögezte le a VMSZ elnöke. Kiemelte, hogy a délvidéki magyarsággal kapcsolatban egyre gyakrabban fogalmazódnak meg aggodalmak a szociális nehézségek, a mindennapi gondok és az elvándorlás miatt. Az utóbbi kilencven évben azonban szintén voltak ilyen nehézségek, és "megtanultuk, hogy akkor van holnapunk, ha mi hiszünk benne, akkor van kibontakozási lehetőségünk, ha mi ennek az útját megteremtjük" - tette hozzá. A XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóünnepségén egyebek mellett fellépett a Cirkalom táncegyüttes, a Fölszállott a páva című tehetségkutató néptáncegyüttes kategóriájának győztese, valamint a Versünnep Fesztivál díjazott színésze,

Raffai Ágnes

. Az ünnepi műsor előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak, valamint megnyitották az Ács József képzőművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt. A rendezvény lehetővé teszi a kulturális és művészeti műfajok bemutatkozását a Vajdaságban. Megjelenik a zene, a tánc, a folklór, az irodalom, a színjátszás, a film és a képzőművészet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.