Kínai halászlé is főtt a szegedi halfesztiválon + FOTÓK



A rakpart munkálatai miatt a Partfürdő mellett ezúttal a Széchenyi tér adott otthont a tiszai halfesztiválnak. Városunk legnagyobb gasztronómiai ünnepén tettünk egy sétát a bográcsok között, a jól megszokott szegedi ízek mellett igazi különlegességekre is bukkantunk.
A borongós-esős időjárás ellenére is családok ezrei fordultak meg szombaton a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, melynek idén a Partfürdő, illetve - a rakpart helyett, mivel ott az árvízvédelmi rendszer felújítása történik - a Széchenyi tér adott otthont. Előbbi helyszínen az amatőr- és mesterszakácsok saját recept alapján készíthették el az ebédet, míg utóbbi inkább a fesztiválhangulatról gondoskodott zenével, kézműves termékek vásárával, italokkal és ínyenc falatokkal. Már a Torontál térről csábították az illatok az arra sétálókat, hiszen késő délelőttől több mint százan gyújtottak a bográcsok alá. Külön standdal készültek a nagyobb helyi vállalkozások, cégek, politikai pártok, emellett többen családjukkal, barátaikkal váltottak főzőhelyet.
Megyesi Zoltán
már tegnap nekiállt a mai halfőző munkálatainak, szinte egész éjszaka az alaplé elkészítésével fáradozott, hogy vendégeinek friss étel jusson a tányérba. A szakács már kiérdemelte a Szeged Örökös Halfőzője titulust, illetve a halfőzők országos bajnokságán is részt vett. Mint mondta, ő azon amatőrök közé tartozik, akik halból készítik a halászlevet. Kérdésünkre, hogy mi a titka városunk nagybecsű, immáron
étkéhez, úgy válaszolt: sok idő, türelem, valamint magyar paprika és hal.
Szegeden is szerették a káposztás halászlevet

Egészen különleges halászlébe botlottunk a SZTE Konfuciusz Intézet standjánál, akik hagyományok kínai recept szerint készítették el az ételt. "Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is savanyított káposztás halászlevet készítettünk, amely nagyon közkedvelt Kínában, és nagy örömünkre itt Szegeden is" - mondta el
Zhang Xuemeit
, a Konfuciusz Intézet vezetőnője.
Mohr Richárd,
a szegedi intézet vezetője szerint a kínai recept nem sokban különbözik a hazaitól: először egy halászléalapot készítenek, melyhez felhasználják az állat nem fogyasztható részeit. Miután elkészült, az alaphoz egy kis savanyított káposztát tesznek, majd hozzáfőzik a halat is, melyet kínai fűszerekkel ízesítenek. A végeredményt portálunk munkatársa is megkóstolhatta, különleges íze a kínai csípős levesek és a jól ismert halászlé között helyezkedik el. Este a Széchenyi téren a Lords of Gravity csapata szórakoztatta a közönséget kosárlabda akrobata műsorával, valamint a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny és Csongrád Megye Szépe Verseny döntőjét is megtekinthették.