Közélet

Intelligens Régió: Szegeden kell lehetőséget biztosítani a kkv-knak

Intelligens Régió: Szegeden kell lehetőséget biztosítani a kkv-knak

2014. szeptember 10., szerda
Intelligens Régió: Szegeden kell lehetőséget biztosítani a kkv-knak
feher_eva01_gs

Már idén ősszel megnyílhatnak a Széchenyi 2020 Operatív Programjai keretében kiírásra kerülő pályázati felhívások, melyek forrásainak elnyeréséhez a régióban az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. nyújt segítséget a vállalkozások és civil szervezetek számára.

Tizennégy évvel ezelőtt alapították meg az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft-t azzal a céllal, hogy elősegítse a Dél-Alföldi Régióban az információs társadalom szolgáltatásainak elterjesztését megismertetését, részt vegyen a fejlesztésekben és a megvalósult rendszerek üzemeltetésében. A vállalat már a kezdetektől fogva jelentős megbízásokat kapott az Európai Uniós projektekben, elsősorban az online és B2B webes alkalmazások fejlesztésében, üzemeltetésében, valamint az Európai Uniós pályázati projektek megvalósításában, arculatok kialakításában. "A szakmai múltból is adódóan a webes fejlesztések, B2B-rendszerek cége volt a kezdeti profil 2006-2007-ig, majd az évek során, a cég fejlődésével nőttek a feladatok is. 2008-ban, a válság begyűrűzésével egyre jobban látszott, hogy a cégek, önkormányzatok inkább EU-s forrásokat keresnek a fejlesztéseik megvalósításához, így mi is pályázatírásba fogtunk" - mondta el a SZEGEDma.hu portálnak

Fehér Éva

ügyvezető igazgató asszony. Ez év az innovációs klaszterek feltűnését is hozta, az IR Kft. is egy környezettechnológiai klaszternek lett a manager-szervezete, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht.-val összedolgozva. "Itt számos olyan céggel találkoztunk, melyek az építőipart szolgálták ki, ennek köszönhetően a telephely fejlesztési-ipartelepítési pályázatok megvalósításában is komoly szerepet vállaltunk, több százmillió forintos tételben" - mondta el az ügyvezető igazgató asszony. Az Új Széchenyi Tervben szereplő Regionális Operatív Programok keretében meghirdetett Vállalati Tanácsadás programban ROP-VTSA-2012-1135 regisztrációs számon akkreditált tanácsadó vállalat címet nyert el az IR Kft. Az akkreditációs címmel az alábbi négy szakterületen végezhet és végez tanácsadást: - Vállalati stratégia – TEÁOR 7022 „Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás” - Szervezetfejlesztés - TEÁOR 7022 „Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás” - Marketing – TEÁOR 7021 „PR, kommunikáció” - Online megjelenés, e-kereskedelem – TEÁOR 6201 „Számítógépes programozás. Ezen akkreditált tanácsadó vállalat cím a konkurenciaként pályázó cégek közül igen kevésnek van meg - hangsúlyozta Fehér Éva.

Vállalkozók képzését is végzik

feher_eva02_gs

A cég a több mint tíz év alatt megszerzett szakmai tapasztalatait 2013-tól felnőttképzésben adja át kilenc területen, egy színvonalas irodakomplexumban, Szeged belvárosában, a Petőfi Sándor sugárúton. "Nagyon kevés cég rendelkezik komplett üzleti tervekkel, amelyek minimum 1-2 évre előre meghatározhatják a fejlesztési irányvonalakat. Sokaknak úgy tűnhet, hogy nincs is erre igény, az uniós pályázatokban azonban szigorúan veszik ezek meglétét, hisz ez alapján ítélik oda a forrásokat. Kifejezetten vállalkozóknak tartunk képzéseket arról, hogyan kell egy üzleti tervet elkészíteni, hogyan kell a cég rövid- és hosszútávú stratégiáit kidolgozni" - mondta el az ügyvezető asszony. A képzési programok és anyagok már készen állnak, hogy elméleti és gyakorlati szinten is fejleszthessék a régió vállalkozóit. A Széchenyi 2020 keretében létrehozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) segítségével szeretné az IR Kft. az eddigi fejlesztéseket a későbbiekben is továbbvinni. "Azon telephelyfejlesztési programunkban, amely e két programból kapna forrást, szeretnénk a közeljövőben minél több régiós vállalkozásnak lehetőségeket kínálni, biztosítani, hogy Szegeden és körzetében valósítsák meg termelő-szolgáltató beruházásaikat. A beruházás megvalósításához szükséges hely adott ezen vállalkozásoknak városunk környékén, valamint a szükséges forrást is biztosítja az EU és a kormány" - emelte ki. A vidéki gazdaságoknak lehetőség nyílik telephelyeik korszerűsítésére, eszközbeszerzésre, technológiafejlesztésre, illetve a termelő-szolgáltató eszközök megvásárlására. "Hírlevélben is kiértesítettük a környezetünkben lévő vállalkozásokat és civil szervezeteket arról, hogy néhány hónapon belül elérhetők lesznek a források, melyek elnyeréséhez teljes körű szolgáltatást nyújtunk a pályázatírás, szerződéskötés, elszámolás és projektvezetés területeken". A 2014-2020-as költségvetési időszakban rendelkezésre álló Európai Uniós források felhasználásához már megjelentek a Széchenyi 2020 operatív programjai, melyek kapcsán az Intelligens Régió honlapján közzé is tette a főbb operatív programok összefoglalóját, érdemes előre tervezni, készülni a lehetőségekre - emelte ki Fehér Éva. A Széchenyi 2020 régiónkban releváns operatív programjait megtekinthetik az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. honlapján, a

Széchenyi 2020 almenüpontban

, valamint az alábbiakban felsorolt operatív programok nevére kattintva: -

GINOP - Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

-

TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

-

VP - Vidékfejlesztési Program

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.