Közélet

Esőzésekkor vízben úsznak házak a Kisfaludy utcában + FOTÓK

Esőzésekkor vízben úsznak házak a Kisfaludy utcában + FOTÓK

2014. szeptember 16., kedd
Esőzésekkor vízben úsznak házak a Kisfaludy utcában + FOTÓK
DSC_1946

Alsóvároson – mint más kertvárosi körzetben – a csapadékvíz-elvezetés okoz problémákat. Hüvös László lakossági fórumán elhangzott, mióta leaszfaltozták a Kisfaludy utcát, több ingatlan beázik, felhullámosodott a padló és salétromosak a falak.

Ahogy beszámoltunk róla

, városszerte bruttó 10 millió forintos keretből nyolc ingatlan előtt oldják meg a csapadékvíz-elvezetési gondokat. Részben a lakossági bejelentések alapján írták össze, hogy Szeged mely részein vannak problémák, ilyen például az idén leaszfaltozott Kisfaludy utca, ahol az útrekonstrukció óta a 27., a 33. és a 44. szám alatti ingatlanok tulajdonosai panaszkodtak arra, hogy nincs hova elfolynia az lehullott csapadéknak.

Hüvös László

, a 6-os körzet (Alsóváros) Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott önkormányzati képviselőjelöltje lakossági fórumán elmondta, az érintett ingatlanok elé egy-egy víznyelőt telepít a vízmű. „Korábban is voltak özönvízszerű esőzések, mégsem volt probléma. Mióta leaszfaltozták az utat – mivel az magasabban van, mint a járdaszint – befolyik a pincébe a víz, és penészednek a falak” – magyarázta a Kisfaludy utca 44. szám alatt lakó

Lasancz Istvánné

. Szembeszomszédja,

Németh Zoltánné

is hasonló panaszokkal érkezett a lakossági fórumra, mint elmondta, megsüllyedt a háza, felhullámosodott a padló, elválik a csempe a faltól. A háza előtti vízelvezető árok napok óta színig tele van, és ő is arról számolt be, hogy amíg nem aszfaltozták újra az alsóvárosi utcát, nem volt ilyen problémája. A szintén Kisfaludy utcai

Lajosné Berkes Mária

a csapadékvíz-elvezető árkok állapotára is felhívta a figyelmet, mint elmondta, esőzésekkor rengeteg földet mos bele a víz az út menti árokba, és a lassan-lassan a gyümölcsfák alól is elfogy a talaj, „belecsúsznak” jóformán az árokba. Hozzátette, a vízműtől azt a tájékoztatást kapta, hogy az árokból az iszapot eltávolítják, ha jelzi a problémát, de ha falevél is van az árokban, akkor az ingatlan tulajdonosával fizettetik ki a takarítás költségét, amit elfogadhatatlannak tart.

„Sok dolognak nincs gazdája Szegeden” – erről már Szabó Gyula beszélt a fórumon. Elmondta, míg egykor tíz nyilvános WC volt Szegeden, ma mindössze kettő van, és az sem Alsóvároson. Megjegyezte, hogy forgalmas buszmegállókhoz több padra lenne szükség, és a városhoz méltatlannak tartja azt is, hogy a Hősök kapujától mindössze néhány méterre lévő iskola falát graffitik csúnyítják el, és senki nem takarítja le azokat. „Sok dolog nem igazán pénzkérdés, inkább odafigyelést igényelne” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy egy vödör festékre csak futná, hogy eltüntessék a graffitiket. Egy másik alsóvárosi arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek ivókutak a városban. Somogyiné a Nyíl, Földmíves és Sárkány utcák kereszteződését Bermuda-háromszögnek nevezte, mint elmondta, hiába van 30 kilométeres sebességkorlátozó tábla kihelyezve az adott szakaszon, a gépjárművezetők nem tartják be azt, így balesetveszélyes arra közlekedni kerékpárral és még gyalogosan is. Vitéz Szilágyi Árpád pedig a Mátyás tér felújításának a menetéről kérdezte Hüvös Lászlót, illetve arról beszélt, hogy a ferences templom előtti szoborcsoportot jobban kellene védeni, ő például nem engedné, hogy a rendház elé autókkal álljanak az emberek. Hüvös válaszában kitért arra, hogy a Mátyás tér fokozottan védett, így a játszótérfejlesztéskor is régészek felügyelik a munkálatokat, és elmondta, hogy Alsóvároson milyen fejlesztések, beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban. „Egy átfogó járdarekonstrukciós programot hajtottunk végre, és augusztus végéig öt alsóvárosi utca újult meg. Két ütemben kapott új aszfaltburkolatot a Szivárvány utca, a Kisfaludy, a Szabadság tér egy szakasza, hátravan még a Mátyás tér, ahol csatornázással egybekötött útfelújítás szerepel a tervekben” – sorolta el az alsóvárosi fejlesztéseket Hüvös László. A 6-os körzet, Alsóváros Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjelöltje megjegyezte, járdák felújítására szakemberek szerint évente 50 millió forintot kellene költenie Szegednek, erre a célra azonban az elmúlt három évtizedben nem fordítottak ennyit. Ezért – mint mondta – sokszor tűzoltómunkát végeznek a képviselők, a legnagyobb problémákat próbálják orvosolni. Hozzátette: a jövőben sokkal jobban oda szeretnének figyelni a szegedi emberek mindennapi életminőségét javító fejlesztésekre, erre garancia Kothencz János polgármesterjelölt személye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.