Közélet

Emléktáblát kapott az utolsó szegedi papucsos + FOTÓK

Emléktáblát kapott az utolsó szegedi papucsos + FOTÓK

2014. szeptember 19., péntek
Emléktáblát kapott az utolsó szegedi papucsos + FOTÓK
szegedi_papucs05_ia

Száz éve született Rátkai Sándor: az utolsó szegedi papucskészítő nevét Munkácsy utcában lévő háza falán őrzi emléktábla, melyet péntek délután avatott fel Botka László polgármester.

Születésének századik évfordulója alkalmából emléktáblát kapott

Rátkai Sándor

. Az utolsó szegedi papucsosként ismert férfiről a Munkácsy utcában lévő otthona előtt tartottak megemlékezést, ahol

Botka László

polgármester is méltatta munkásságát. "Emléktáblát a történelem, kultúra és tudomány nagy alakjainak szokás állítani, pedig egy város valódi tartóoszlopai azok a szakemberek, akik szakmájuk valódi mesterévé váltak. Rátkai Sándor élete munkája Szeged egyik szimbólumává vált" - mondta el az emléktábla péntek délutáni avatóünnepségén a polgármester. Botka László hangsúlyozta: a szakembernek is köszönhetően a papucsosmesterségnek különleges megbecsülése volt városunkban, több tucat család megélhetését jelentette, a szegedi papucs pedig vásárok közkedvelt darabja, menyecskék értékes ajándéka lett. "A szakma iránti alázata, szeretete a legkiválóbbak közé emelte, egyben példát mutatott arra, hogy bármiben alkothat az ember kiválót" - mondta a polgármester. Beszédét követően az emléktáblát leleplezték, majd megkoszorúzták a város képviselői és Rátkai Sándor leszármazottjai. A Szegedért emlékéremben is részesített papucskészítő 97 éves korában bekövetkezett haláláig dolgozott, idős korában a városháza mellett, egy üzlethelyiségben adta át tudását a fiatalabb generációknak. Lábbelijének kultúránkban betöltött, megkérdőjelezhetetlen szerepét tükrözi, hogy a szegedi dóm kupolájában ábrázolt Szűz Mária is szegedi papucsot visel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.