Közélet

Családegyetem indul Szegeden

Családegyetem indul Szegeden

2014. szeptember 19., péntek
Családegyetem indul Szegeden

A párkapcsolatok, a családok egészséges működését elősegítő nyitott előadásokkal, kapcsolatépítő szemináriumokkal és páros terepgyakorlatokkal indul szeptember 23-án a speciális oktatás.

"A CsaládEgyetem egy olyan sajátos tanulási, fejlődési lehetőséget kínáló komplex képzési program, amelynek elsődleges célja elősegíteni a családok egészséges működését" - áll a rendezvény szervezőjének, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja ismertetőjében. A projekt alapötlete abból indult ki, hogy az egyházmegye hivatalos családpasztorációs irodájaként sok éve szerveznek különböző házasság- és családépítő programokat, s azt tapasztaljuk, hogy van a családban élők körében egy olyan számottevő réteg, akik kapcsolataikban nyitottak a fejlődésre. Számba vették, melyek azok a programok, programelemek, amelyek leginkább sikeresek voltak, ezekből és innovatív ötletekből állították össze a CsaládEgyetem első félévének a programját. "Meggyőződésünk, hogy családban élni jó. A családi élet azonban az örömök mellett sokszor kihívásokkal is jár. A nehézségek kezelésében mindig lehet fejlődni, újat tanulni. A CsaládEgyetem programjainak sokszínűsége lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők olyan ismeretekben, készségekben gazdagodjanak, amelyek minőségi javulást hozhatnak a családi életük hétköznapjaiba" - írja a CsaládKözPont. A Családegyetem tanterve négy részből áll. Nyitott előadások, amelyek szeptember 23-tól indulnak a Katolikus Ház dísztermében, olyan témákkal, amelyek a családban, párkapcsolatban rejlő belső értékek tudatosítását, megőrzését szolgálják neves szakemberek egy-egy előadásán és az azt követő beszélgetéseken kerülnek feldolgozásra. Az előadások magát a kapcsolat minőségének javítását célozzák, ami független a hallgatóság világnézetétől. A tantervhez tartozik még a „Szerelempróba” - egy játékos, interaktív, kapcsolaterősítő program-mátrix házaspároknak és házasságra készülő pároknak. "Most a kettesben töltött minőségi időt és egymásra figyelést igénylő, játékos programot új ötletekkel gazdagítva időben és térben tágabb keretek közé helyeztük: a páros terepgyakorlatok feladatai variálhatók, hogy alkalmazkodjanak a család időbeosztásához, településtől függetlenül bárhol elvégezhetők, a "teljesítésre" 4 hónap áll rendelkezésre" - írja a Családközpont. Azok számára, akik már kimondták a boldogító igent, kapcsolatépítő szemináriummal készül az egyetem, a Biblia szellemében. Talán a legkülönlegesebb feladat a résztvevők számára a „Családi élmény-tárhely: 1 sztori-1 kép” című házi dolgozat elkészítése. "Olyan rövid családi történeteket várunk rajzos vagy fényképes illusztrációval, amelyek megjelenítenek egy olyan eseményt, amely a családtagok számára különösen emlékezetes attól, hogy együtt valósítottak meg valamit, egy közös tevékenység kedves élményét idézi fel" - szól a dolgozat ismertetője.

A Családegyetem előadásainak tervezete:

2014. szeptember 23. kedd este 18 óra: Férfi és nő ma a családban. - Előadás és beszélgetés a szingli életmód – társkeresés valamint együttélés kontra házasság témában. Előadók: Krúdy Tamás szakújságíró, szerkesztő és felesége Krúdy Zsófia újságíró, a parKatt.hu internetes társkereső oldal alapítói 2014. október 21. kedd este 18 óra: Kihűlés-veszély! – Az elhidegülés útja a házasságban. Előadó: Dr. Papp Miklós, görög katolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanszékének vezetője 2014. november 4. kedd este 18 óra: Elváltak és újraházasodottak az egyházban a szinódus tükrében. Előadó: Dr. Görföl Tibor, teológus, szerkesztő, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Intézetének oktatója 2014. november 18. kedd este 18 óra: Családi kupaktanácsok – családi döntéshozatal. Előadó: Dr. Tóth Pál szociológus, szerkesztő, a loppianói Sophia Egyetemi Intézet oktatója A programok mindenki számára nyitottak. Jelentkezni lehet:

www.csaladegyetem.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.