Közélet

Biztonságban Szegeden? - Az Északi városrészben is van tennivaló

Biztonságban Szegeden? - Az Északi városrészben is van tennivaló

2014. szeptember 23., kedd
Biztonságban Szegeden? - Az Északi városrészben is van tennivaló
kozbiztonsag01_gs

Bűnözők voltak, vannak, lesznek – ez alól nem mentesül Szeged városa sem, és az egyes körzetekben is megoldást keresni a közbiztonságot érintő problémákra. Sipos Attila, a 14-es számú választókörzet képviselőjelöltje például a polgárőrség támogatásával és térfigyelő kamerák üzembe helyezésével orvosolná a felmerülő gondokat.

„Az Északi városrész Szeged bűnügyi statisztikáiban nem foglal el kiemelt helyet, azonban itt is jelen van a bűnözés” – árulta el

Sipos Attila

, a Fidesz-KDNP és L.É.T. - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott képviselőjelölt. „A környékben a kevés számú bűncselekmény is kimerül lopásokban, kerékpár eltulajdonításokban vagy autófeltörésekben” – tette hozzá a képviselőjelölt. Sipos Attila két kategóriába osztja a bűncselekményeket: az úgynevezett bűnöző életforma, amely sajnos állandó része társadalmunknak és csak a fokozott figyelem tudja csak visszaszorítani, valamint a szükségből elkövetett bűnözés, amelyre az elkövető szorult helyzetéből adódóan kényszerül, és ezt a fajta problémát hatékonyan lehet orvosolni.

Kettős védelem

„A bűnöző életforma elleni védekezésnek van aktív és passzív módja is” – fejtette ki Sipos Attila. „Az aktív védekezés nem jelent mást, mint az állandó rendőri jelenlétet, de legalább polgárőri szolgálatot, illetve a városőrség folyamatos működését. Jelenleg Szegeden több, mint tíz polgárőrszervezet működik, valamint városőrség is, azonban az Északi városrészben ez a tevékenység még nem kiforrott” – közölte a 14. választókerület kormánypárti képviselőjelöltje. Sipos Attila passzív megoldásként térfigyelő kamerákat telepítene a város különböző pontjaira. „Tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a biztonsági kamerákkal ellátott körzetekben a bűnözési ráta jelentősen csökken, tehát a bűnmegelőzésnek ez egy járható útja” – árulta el a képviselőjelölt. „Azonban felvetődik a kérdés: ki üzemeltetné a kamerarendszert? Egy új, jobboldali városvezetés rendelkezésre bocsátana üresen álló, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat a térfigyelő kamerák működtetésének fejében” – vázolta terveit Sipos Attila. A képviselőjelölt kiemelte a már városunkban is működő „Közösségi rendőrség” program jelentőségét, aminek lényege, hogy a város körzeteiben a járőr szolgálaton felül gyalogos járőrök biztosítják a folyamatos rendőri jelenlétet, ezek a rendőrök a lakossággal való párbeszédre törekszenek, figyelmeztetnek a veszélyekre, várják a visszajelzéseket, így összességében erősítik a szegediek biztonságérzetét.

A szükség törvényt bont

„Szükségből elkövetett bűnök csak ott vannak, ahol nem adottak a feltételek a normális élethez, nincsenek hosszú távon biztosított munkahelyek” – jelentette ki Sipos Attila. „Azokban a városokban, ahol a városvezetés partnernek tekinti az ott élő, vagy oda települni kívánó munkáltatókat és munkavállalókat, ott a bűnözés e fajtája arányait tekintve igen csekély” – fűzte hozzá. A képviselőjelölt szerint a biztos megélhetéssel és jövedelemmel rendelkező emberek nem kényszerülnek rá, hogy megszegjék a törvényt. „Amennyiben az új városvezetés hosszú távon biztosít munkahelyet a szegedieknek, akkor a dolgozó emberek – biztos megélhetésük tudatában – szívesen vállalnak társadalmi tevékenységet, például az Északi városrészben egy új polgárőrszervezetben, vagy a már működő városőrségben” – hívta fel a figyelmet Sipos Attila. „Azok a beruházások, amelyeket Kothencz János és a kormánypárti képviselőjelöltek terveznek, mint például az új játszóterek vagy egészségházak, kiépítésük után védelemre szorulnak majd, azért, hogy a teremtett érték valóban meg tudjon maradni, és ne váljon ártó szándékú kezek áldozatává” – tette hozzá a Fidesz- KDNP és a L.É.T. által támogatott képviselőjelölt. „Egy új, jobboldali városvezetés szorosabbra fűzné az együttműködést a rendészeti szervekkel, anyagi támogatásukat is növelné arról a jelképes összegről, ami – véleményem szerint – a város költségvetéséhez mérten nevetséges tűnik” – hangsúlyozta Sipos Attila. A 14-es körzet képviselőjelöltjének javaslata az, hogy hozzanak létre egy olyan, jelenleg nem működő tisztséget az önkormányzatnál, amely napi kapcsolatot tart fenn a városőrséggel és a polgárőrökkel, valamint a rendőri szervekkel.

csaladinap_sipos_attila06_gs

Az utakon is vigyázzunk!

„A köz biztonságának szerves részét képezi a közlekedésbiztonság” – árulta el a Fidesz-KDNP-L.É.T. képviselőjelöltje. „A városon belüli nem túl nagy távolságok, a magas járműfenntartási költségek miatt egyre több a kerékpáros a szegedi utakon, ezért szükség van a kerékpárút-hálózat bővítésére, karbantartására, biztonságosabbá tételére, mert amit több helyen is kerékpárútnak neveznek, már a gyalogos közlekedés számára sem megfelelő” – jelentette ki Sipos Attila. „Nem várhatjuk el a kerékpárosoktól, hogy a gyalogosok között szlalomozzanak, vagy az úttesten haladjanak a nagyobb járművek között, mert a kerékpárutak állapota – vagy éppen a hiányuk – nem teszi lehetősé számukra a biztonságos közlekedést. Összegzésül talán annyi, hogy bár a statisztikák szerint viszonylag jól állunk a közbiztonság tekintetében, de van még hova fejlődni” – mondta el Sipos Attila. A képviselőjelölt szerint a városunkban élő emberek célja az kell legyen, hogy elsősorban szegediek vigyázzanak a szegediekre a város- vagy a polgárőrség szervezetein belül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.