Közélet

Árvíz - Mintegy 140 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú készültség

Árvíz - Mintegy 140 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú készültség

2014. szeptember 13., szombat
Árvíz - Mintegy 140 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú készültség

Jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van első fokú árvízvédelmi készültség az országban, a hajnali csapadék hatására intenzív vízállás-emelkedések indultak meg - tájékoztatta Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-t.

Első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Duna, a Mura, a Zala és a Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásainak szakaszain - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Tudatták, a Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál az első fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulási szintre lehet számítani. A Lajta szombat reggel lassan áradó jellegűvé vált. Mosonmagyaróvárnál a pénteken kialakult árhullám miatt szombat reggel az első fokú készültségi szint - 160 centiméter - körüli a vízállás. A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén. A Rába árad, Szentgotthárdnál szombat délutánra harmadfokot - 370 centimétert - is elérheti a vízállás, Körmendnél is a harmadfokot - 440 centimétert - meghaladó vízállásra lehet számítani szombat estére. Sárvárnál az első fokot - 350 centimétert - meghaladó vízállás is kialakulhat a kedden. Jelentős völgyi elöntésekre lehet számítani a teljes völgyszakaszon - írták. A közlemény szerint a Mura vízállása vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetően eléri majd a harmadfokú készültségi szintet, 460 centiméter körüli tetőző vízállás várható. A Dráva vízgyűjtőjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén harmadfokú vízállások várhatóak a jövő héten. A horvát erőművek működése az árhullámok várható tetőzését módosíthatja. A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására úgy becsülik, hogy Zalaapátinál fokozatot elérő vízállás alakul ki kedd körül. A Marcalon a lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre lehet számítani. A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható - olvasható a közleményben. A Balatonon a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek készenlétben állnak. Az OMIT közleménye szerint belvízvédelmi készültség jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén van. Tizenegy szakaszon van érvényben első-, négy szakaszon másod-, öt szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség. A szombat reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó. A védekezésben 133 ember vesz részt - közölték. Mint írták, szombaton még erősen felhős idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.