Közélet

Tiszta játszótereket, élhető köztereket Tarjánba! + FOTÓK

Tiszta játszótereket, élhető köztereket Tarjánba! + FOTÓK

2014. augusztus 24., vasárnap
Tiszta játszótereket, élhető köztereket Tarjánba! + FOTÓK
bejaras_kothencz_pagerne06_gs

Kiszorítják az őstermelőket az Olajbányász téri piacról, az Olajos és a Sólyom utca járdái pedig tarthatatlan állapotban vannak – állapította meg Kothencz János polgármesterjelölt, aki ezúttal Tarján városrész lakóival egyeztetett megoldásra váró problémáikról.

„Tervezzünk együtt!” címmel meghirdetett körútjának következő állomásaként Tarján városrészben tett sétát

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A helyi önkormányzati képviselőjelölt,

Páger Béláné

oldalán felkereste az itt élő embereket, hogy megtudakolja az őket érintő legfontosabb problémákat. Az Olajbányász téri piacon egyre kevesebb a valódi őstermelő, illetve sokan csak annak vallják magukat, de azt semmilyen papírral nem tudják igazolni – mondták el a téren összegyűlt emberek. Az egyik itt élő ember szerint a helyi kistermelőket egyre jobban kiszorítják a kétes beszerzői háttérrel bíró személyek, akik ráadásul számlát sem adnak a vásárlást követően. „Máshol is panaszolták már ezt a lakosok, fontosnak tartom, hogy helyzetbe hozzuk a helyi termelőket, hogy a visszakövethetetlen beszerzésű termékek helyett egészséges zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthassanak a szegediek” – mondta Kothencz János, egyben ígéretet is tett, hogy a panaszokat a fogyasztóvédelem illetékeseihez továbbítja.

Az Olajos utcán sétálva Feith Mártonné bemutatta azokat a virágágyásokat, kerteket, melyeket a lakóközösség gondoz és ültet be. Bár környezetüket a maguk lehetőségeihez mérten szépítik, bizonyos problémákkal ők sem tudnak foglalkozni: ilyen az Olajos utca panelházaihoz túl közel telepített fák, melyek lombkoronája bizonyos lakások elől teljesen kitakarja a fényt. Kothencz János a probléma kapcsán felhívta Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki a helyszínre érve megvizsgálta a fákat, majd ígéretet tett, hogy munkatársai intézkednek. Az itt lakók elpanaszolták azt is, hogy a közelben lévő játszótér homokozója állati ürülékekkel van tele, ami rendkívül fertőzésveszélyes a gyermekek számára. Egy megoldási lehetőségként felajánlották, hogy rendszeresen letakarják esténként, hogyha a város biztosít számukra valamiféle fóliát. „Újabb tanulsága ez annak, hogy a lakosok felelni tudnak környezetükért, ha a városvezetés partnerként áll melléjük. Felépült egy játszótér, amit nem tudnak kiélvezni a gyerekek, mert veszélyes az egészségükre. Mindez 2014-ben egy olyan városban fordul elő, ami a programfüzetekben turistalátványosságként van bemutatva. Ez az a valóság, amit odafönt is látniuk kell az embereknek. Életszerű felvetésekre életszerű megoldásokat tudunk adni, elég hozzá egy kevéske jó szándék is” – magyarázta Kothencz János. Helyenként nyolc-tíz centi széles hézagok húzódnak a Sólyom utca járdáján, amely szó szerint járdaszigetekké hullott szét az utóbbi években. Az itt élő Horváth János szerint főként estefelé, rossz látási viszonyok mellett veszélyes ez az itt élő idősebbek számára, akik lábukat is törhetik egy-egy kátyúban. Az itt élők szerint problémájukkal háromszor keresték fel a városrész szocialista képviselőjét, levelüket azonban válaszra sem méltatták. „A képviselet nem hatalom, hanem felelősség kérdése, az emberek szolgálatát kell, hogy jelentse. Az itt élő emberek a példái annak, mit jelent az ígéretek be nem tartása, és mennyire bizalmát vesztheti az, akinek nem hallgatnak a szavára. Aszocialista városvezetés eddigi ígéretei ugyanis tartalom nélküliek. Mi arra fogunk koncentrálni a jövőben, hogy az életszerű felvetéseket valóban meg is oldjuk, ne csupán beszéljünk róla” – foglalta össze a gondolatait a bejárás végeztével Kothencz János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.