Közélet

Terítéken a szociális ügyek – tájékoztató-sorozatot hirdetett a szegedi MSZP + FOTÓK

Terítéken a szociális ügyek – tájékoztató-sorozatot hirdetett a szegedi MSZP + FOTÓK

2014. augusztus 26., kedd
Terítéken a szociális ügyek – tájékoztató-sorozatot hirdetett a szegedi MSZP + FOTÓK
mszp_sajttaj_gs

A szociális ügyeket, az önkormányzat által erre a területre fordított összegeket ismertette Kozma József és Szabó Sándor sajtótájékoztatóján. Az MSZP-s politikusok egy sorozatot indítanak, a kampányban sorra veszik azokat a területeket, amelyeken változtatnának.

A gazdasági válság hozta kihívásokra rossz válaszokat adott a kormány, s ezzel tovább rontott a helyzeten. Ma már sokaknak esélye nincs annak, hogy felzárkózzanak – jelentette ki

Kozma József

, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke

Szabó Sándor

szocialista országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP helyi elnöke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eurostat felmérésének eredményeit ismertetve közölte, a Visegrádi négyek és Szlovénia közül a szlovákok és a lengyelek gazdasági növekedést produkáltak az elmúlt években, ez utóbbi országban például a szegények aránya jelentősen, 12%-kal kevesebb, mint a válság előtt. Míg a szlovének és a csehek a szociális kiadásaikat 5-5%-kal növelték, így kompenzálva a kedvezőtlen gazdasági helyzettel járó elszegényedést, addig Magyarországon 10%-kal csökkentek az erre a területre fordított kiadások. Kozma elmondta, az intézkedések eredményeként Szlovéniában 8,6%-kal, Csehországban 1%-kal nőtt a szegények aránya, ezzel szemben hazánkban 17%-kal. Az MSZP szegedi elnöke hozzátette, Magyarország a GDP 11%-át fordította nyugdíjakra, idén pedig a 9,6%-át. Az elmúlt nyolc évben a hatvan év fölöttiek száma 9,5%-kal növekedett hazánkban, azoknak a száma, akik nyugdíjat kapnak, viszont 9%-os csökkenést mutat. Kozma József arról is szólt, a KSH adataiból kiderül, hogy 2010-hez képest 100 ezerrel csökkent azok száma, akik munkanélküliként pénzbeni támogatáshoz jutnak hozzá Magyarországon.

szabo_sandor01_gs

Csökkentek az állami források, amelyek a szegedi önkormányzat szociális támogatásokra kapott – erről már Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő beszélt. Elmondta, míg négy évvel ezelőtt 900 millió forint érkezett, addig idén 230 millió forint. Az idei büdzsé adatait ismertetve közölte, a szociális feladatokat ellátó kistérségi társulás az idei költségvetésben 181 millió forintot fordít többek között a szociális otthonokra, nappali ellátásra, étkeztetésre. A segélyezésre 241 millió forintot költ az önkormányzat, ebből a keretből rezsihátralékosokat segítenek, élelmiszert osztanak az iskolakezdést támogatják átmeneti segélyezéssel. Ebből a keretből karácsonykor 15 millió forint jut adományokra, de az idősügyi és fogyatékosügyi keretet is magában foglalja ez a költségvetési sor. Szabó elmondta, a szociális nyári gyermekétkeztetésre ebben az évben 17 milliót fordítottak, melyben 14,5 millió forint állami forrás. Az NGSZ nyári táboroztatást is végez, 600 kilenc és tizenhárom év közötti gyerek nyaralhatott Balatonkenesén, szüleiknek az étkeztetésüket kellett finanszírozniuk. A szocialista országgyűlési képviselő kijelentette, Szeged viszonylatában a szociális kiadások egynegyedét finanszírozza a magyar állam.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.