Közélet

Széthullott az ellenzéki összefogás Budapesten, az Együtt-PM önállóan indul

Széthullott az ellenzéki összefogás Budapesten, az Együtt-PM önállóan indul

2014. augusztus 12., kedd
Széthullott az ellenzéki összefogás Budapesten, az Együtt-PM önállóan indul

Az Együtt-PM önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat, de továbbra is támogatja Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét - írta a szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Döntésüket azzal indokolják, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem fogadta el azt a megállapodást, amelyet a Demokratikus Koalícióval (DK) együtt kötöttek pénteken.

A közlemény szerint pártszövetség sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP döntésének következtében "olyan helyzet áll elő Budapesten, amely nem jelent minden kerületet érintően jó megoldást". A szocialisták ezzel a lépésükkel veszélybe sodorták az ellenzéki erők budapesti megerősödését, és lehetnek olyan nyerhető budapesti kerületek is, amelyekben több demokratikus ellenzéki polgármester-jelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével - fogalmaznak. Hangsúlyozzák: az Együtt-PM Szövetség továbbra is eltökélt abban, hogy a "jelenlegi korrupt fideszes városvezetőkkel" szemben több, új, ellenzéki polgármester legyen a fővárosban, összhangban a budapesti választópolgárok akaratával és érdekével. Mindeddig az Együtt-PM átfogó szerződés megkötésére törekedett, és erre a múlt heti megállapodás alapján volt is esély, mostantól azonban az önkormányzati választási jelöltállítási időszak kezdetéig kerületi szintű megállapodások megkötése a cél - emelik ki. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is

Falus Ferencet

támogatja - hangsúlyozzák. Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a három párt között született megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Erre reagálva szombaton az Együtt-PM arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan.

Szigetvári Viktor

, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke az ATV Start műsorában hétfő reggel azt mondta, hogy estig meg kell oldódniuk az önkormányzati választási indulás körüli vitás kérdéseknek. A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióval már írásba foglalták a megállapodást, és legkésőbb kedden alá is fogják írni. "Ha ehhez a Magyar Szocialista Párt nem tud csatlakozni, akkor meg nyilván tesszük, amit tennünk kell" - közölte. Szigetvári Viktor emellett viszont úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint a problémák elsimíthatók, a hétvégén - amikor főleg kerületi szinten zajlottak a megbeszélések - a nyitott kérdések nagy részét már le lehetett zárni.

Kunhalmi Ágnes

, a szocialisták fővárosi elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában viszont arról beszélt, hogy lényegében kész a megállapodás az önkormányzati választáson való indulásról a baloldali pártok között a fővárosban, összbudapesti szinten lezárták a tárgyalásokat, helyi szinten még egyeztetnek "egy-két önkormányzati hely sorsáról". A politikus úgy látta, hogy hétfő éjszakára javarészt meg is oldódnak a vitás kérdések, a megállapodást akár egy-két napon belül szentesíthetik.

Veres Gábor

, a szocialisták szóvivője egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre még arról beszélt, hogy az MSZP véleménye szerint az önkormányzati választáson való együttműködésben érdekelt pártoknak az a legfontosabb céljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy világos és a nagyközönség számára is értelmezhető megállapodás kerüljön nyilvánosságra. Veres Gábor azt mondta, a résztvevők korábban hosszasan egyeztettek és a következő időszakban ki fog derülni, hogy "ezek a pártok igenis tudnak együttműködni, fognak is együttműködni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.