Közélet

Szabad György megköszönte az államfő jókívánságait

Szabad György megköszönte az államfő jókívánságait

2014. augusztus 5., kedd
Szabad György megköszönte az államfő jókívánságait

Szabad György levélben köszönte meg Áder János jókívánságait, miután a köztársasági elnök hétfőn 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a korábbi politikust, történészt.

Szabad György

az MTI-hez is eljuttatott, kedden keltezett levelében úgy fogalmazott: méltányolja, hogy az államfő emlékeztetett a múlt nagy személyiségeire és a reformkorra, amely "mindmáig ébren tartója a nemzet önbecsülésének, demokratikus elkötelezettségének és a függetlenség iránti hűségnek". A köztársasági elnök hétfőn méltatta Szabad György, az 1990 és 1994 közötti Országgyűlés elnökének egyetemi tanári és politikusi tevékenységét. "Az ország széles nyilvánossága 1989-ben, a rendszerváltást előkészítő kerekasztal-tárgyalásokon ismerhetett meg mint a demokratikus átalakulás előkészítésének egyik legfelkészültebb, legkövetkezetesebb politikusát" - írta

Áder János

, felidézve azt is, hogy korábban a tudományos élet, a történészszakma és egyetemi hallgatók generációi tanulhattak Szabad Györgytől Kölcseyről, Kossuthról, Deákról, Wesselényiről, a reformkorról. Az államfő úgy vélte, Szabad György a szellem és az erkölcs erejével összekötötte a nemzet függetlenségéért, modernizációjáért folytatott harcának korszakait. "Tőled tanultuk meg, hogy a diktatúra lebontása nem egy nagyszerű pillanat lehetősége, hanem a magyar történelem által megkövetelt feladat" - írta Áder János, aki köszönetet mondott Szabad Györgynek azért, amit Kossuth szellemi hagyományainak folytatójaként a magyar demokráciáért tett. Hétfőn volt 90 éves Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus, a rendszerváltás meghatározó alakja, az 1990-94-es ciklusban az Országgyűlés elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.