Közélet

Roma holokauszt: ötnapos nemzetközi rendezvénysorozattal emlékeztek civilek

Roma holokauszt: ötnapos nemzetközi rendezvénysorozattal emlékeztek civilek

2014. augusztus 3., vasárnap
Roma holokauszt: ötnapos nemzetközi rendezvénysorozattal emlékeztek civilek

Európa legnagyobb, a roma holokauszttal foglalkozó rendezvénysorozatát tartották meg civil szervezetek szervezésében a romák elleni népirtás 70. évfordulójához kapcsolódóan Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban - közölték a szervezők vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat felhívására Európa 20 országából ezer roma és nem roma fiatal vett részt az ötnapon át tartó rendezvényeken, mintegy 50 roma és nem roma civil szervezet képviseletében. A rendezvénysorozat keretében megtartott szakmai konferencián bemutatták az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága Roma Fiatalok Akciótervének keretében készült, a roma holokauszt történetének oktatását segítő kiadványt. A segédanyag történelmi áttekintést nyújt a roma népirtásról, ötleteket ad a történelmi események oktatásához, emellett felhívja a figyelmet a romák jelenlegi helyzetére és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre - olvasható a közleményben. A konferencia keretében több mint 40 workshopot és előadást tartottak. A tanácskozás 70 szakértő, érintett, döntéshozó, roma és nem roma ifjúsági szervezeti tag számára kínált lehetőséget a holokauszt-emléknapok stratégiájának megvitatására, különböző megközelítések és oktatási anyagok ismertetésére, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására. A konferenciákon az ENSZ, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a lengyel kormány képviselői is részt vettek. A szervezők javasolják a roma holokauszt emléknapjának, augusztus 2-ának hivatalos állami emléknappá nyilvánítását az Európai Unió tagországaiban. Rámutattak, hogy Lengyelországban 2011 óta hivatalos emléknap augusztus 2-a.

Martin Schulz

, az Európai Parlament elnöke a konferencia részvevőit köszöntő levelében támogatásáról biztosította a két európai roma szervezetet. Aláhúzta, ha a tagállamok hivatalosan is elismerik a roma holokauszt emléknapját, az egyfajta figyelmeztetőként szolgálhat, hogy a holokauszt leckéjéből az egész emberiségnek tanulnia kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romák ma is hátrányos megkülönböztetés áldozatai. Schulz az EU egyik legfontosabb feladatának nevezte a diszkrimináció elleni küzdelmet. A vasárnapi zárókonferencián a ternYpe és a Phiren Amenca tagországainak koordinátorai közös állásfoglalásukban így fogalmaztak: "Mi vagyunk az utolsó generáció, amelynek még valós, élő kapcsolata van a vészkorszak borzalmait, az emberiség szégyenfoltját, a holokausztot túlélt emberekkel, ezért a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak". A népirtás borzalmait soha nem szabad feledni, az emberiség ellen elkövetett bűnöket kisebbíteni, vagy elhallgatni - mutattak rá. "Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk" - hangsúlyozták. A szombati emléknapon az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén található emlékműnél tartottak megemlékezést. Magyarországról 120 középiskolás és a civil közösségben aktív szerepet vállaló fiatal vett részt a megemlékezéseken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.