Közélet

Harlemi hangulat Szeged szívében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Harlemi hangulat Szeged szívében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2014. augusztus 15., péntek
Harlemi hangulat Szeged szívében (FRISSÍTVE) + FOTÓK
belvaros02_gs

Három éve, 2011 óta nem érkezik elszámolás a fűtésszámlákra az IKV Jókai utca 7-9. szám alatti épületébe. Az itt lakók félnek, hogy több százezres összeget kell majd kifizetniük, emellett magas bérleti díjakra és tarthatatlan állapotokra panaszkodnak. A szegedi Jobbik két külön cégbe bontaná az IKV-t, mert szerintük nem képes kellően ellátni feladatát. Az IKV Zrt. szerint a közeljövőben küldik az elszámolásokat, illetve az új szolgáltatóval kötött szerződés értelmében az épület jogosult lett a rezsicsökkentés kedvezményeire is.

Az általunk is megírt,

Temesvári körúton lévő toronyház

helyzetéhez hasonlatos a Jókai utca 7-9. szám alatti IKV-s ingatlan helyzete. Az itt élők szintén nagyfogyasztónak minősülnek, így a rezsicsökkentés nem vonatkozik rájuk, ráadásul állításuk szerint három éve nem kaptak elszámolást fűtésszámláik után. Belvárosi pozíciójához méltatlan körülményekre, magas lakbérre is panaszkodtak a lakók, akikhez

Tóth Péter

, a Jobbik megyei és szegedi elnöke, párt polgármesterjelöltje, valamint

Bánfi Csaba

, a városrész jobbikos önkormányzati képviselőjelöltje látogatott ki. Az épületben lakó

Solymosi Gabriella

körbevezette a politikusokat és a sajtó munkatársait az épület belső parkolóján, melyből állítása szerint napi szinten kell takarítani az emberi ürüléket és szemetet, amit az ide behúzódó hajléktalanok hagynak maguk után. Ugyan az IKV munkatársai rendszeresen leszórják klórmésszel a fekáliát, az ugyanúgy higiéniai problémát jelent az itt lakók számára. A kábelek fedetlenül futnak a falak oldalán, a függőfolyosók szélein futó vaspántok pedig helyenként egyszerűen lepotyogtak, életveszélyessé téve az alatta elhaladást. Problémát jelent továbbá a parkolás is, hiszen bárki megállhat autójával a lakóknak fenntartott területen. "Mindezen körülmények mellett ráadásul a legmagasabb bérleti díjat kell fizetnünk az épület belvárosi pozíciója miatt" - emelte ki Solymosi Gabriella.

"Az itt élő 60 lakó helyzete kiszámíthatatlanná vált amiatt, hogy 2011. óta nem kaptak elszámolást gázszámláikra, így az újszegedi toronyházban már vázolt eset őket is fenyegeti. Az itt élők többsége nem fog tudni kifizetni visszamenőleg több százezer forintos számlákat" - mondta Tóth Péter. A politikus szerint az IKV-t a hatékonyabb működés érdekében két részre kellene felosztani, hogy külön cég foglalkozzon a lakóházak és az üzlethelyiségek ügyével. "Harlemet idéző állapotok uralkodnak itt, ami méltatlan a belváros szívében elhelyezkedő ingatlanhoz. Ezért a Jobbik felszólítja Nagy Ferencet, IKV Zrt. vezérigazgatóját, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjon a ház rendbetételéről" - emelte ki a politikus.

IKV: a közeljövőben postázzák az elszámolásokat

Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója az alábbi közleményben reagált az elhangzottakra. "Az épület műszaki állapota korának megfelelő. A társasház stabil pénzügyi helyzetét nagymértékben megnehezítette az utóbbi években előre nem tervezhető, azonnali hibaelhárítást igénylő, az épület sajátosságai miatt igen sokba kerülő beruházások elvégzése. 2010 óta ilyen jellegű munkákra 45 millió Ft lett kifizetve. 2010-ben az IKV Zrt. a függőfolyosók felső burkolatának javítását mely 22 millió Ft-ba került, nem hárította át a lakókra. Az épületben fennálló műszaki problémák nem oldhatók meg csak az IKV Zrt. karbantartási munkálataival, az épületben olyan felújítási munkákra lenne szükség, mely az önkormányzat részéről tulajdonosi döntést igényel. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. évben folytatta le a közbeszerzési eljárást, ami alapján a Fővárosi Gázművek Zrt. látja el a földgáz áruszállítást a társasházban. 2012. végén a Főgáz Zrt. „rendszertechnikai okokra” hivatkozva visszamenőleg lakossági helyesbítő, stornó számlákat, ill. közületi gáz és kapacitás számlákat küldött. Ezt követően 2013 végén az IKV Zrt. kezdeményezett visszamenőleges, kedvezményes tarifa csomagú átsorolást, mely eredményes is volt, hiszen 2012 novemberétől köttetett új szerződés. A Főgáz Zrt.-vel a szerződést 2014 márciusában tudtuk felmondani, ezt követően a GDF Suez Zrt-vel kötött szerződést a társasház 2014.07.01. napjától. Így, mint egyetemes szolgáltatást nyújtó, területi gázellátó tudja biztosítani a társasháznak a gázt, és jogosult lett a társasház a rezsicsökkentés kedvezményeire is. Az elszámolások a közeljövőben kerülnek kiküldésre, természetesen aki kéri, annak részletfizetési lehetőséget egyedileg biztosítunk. Ahogyan eddig is, ezután is tájékoztatjuk a lakókat a fejleményekről" - írja a közleményben Nagy Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.