Közélet

Feldman: kiemelt szerepe lesz a kertészetnek, az állattenyésztésnek és a feldolgozóiparnak

Feldman: kiemelt szerepe lesz a kertészetnek, az állattenyésztésnek és a feldolgozóiparnak

2014. augusztus 29., péntek
Feldman: kiemelt szerepe lesz a kertészetnek, az állattenyésztésnek és a feldolgozóiparnak

Kiemelt szerepet szán a kertészetnek és az állattenyésztésnek a magyar kormány a következő uniós ciklusban - jelentette ki Feldman Zsolt pénteken Szentesen, a Magyar Paprika Napja alkalmából tartott konferencián - írja az MTI.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: azért is kell erősíteni ezeket az ágazatokat, mert sok embert foglalkoztatnak. Hozzátette: a feldolgozóiparra is szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni. A politikus elmondta: ez összhangban van azzal a kormányzati politikával, mely a kisebb és közepes gazdaságok helyzetbe hozását tűzte ki célul. Nemcsak a támogatás számít azonban a szektorban, tudásmegújításra is többet kell fordítani a jövőben - hangsúlyozta. Az a cél, hogy 2020-ra zöldség-termesztésben a termésátlag 35 százalékkal, gyümölcs-termesztésben 70 százalékkal emelkedjen. Szeretnék, ha a kistermék kibocsátás legalább 130 milliárd forinttal nőne, és a feldolgozott termékek értéke is 60 milliárd forinttal emelkedne. „Ha mindez bekövetkezik, azt jelenti, hogy a foglalkoztatásban és a megtermelt értékben komoly lépést tudunk tenni, hazai és exportpiacainkat jó, minőségi magyar termékekkel tudjuk ellátni"- hangsúlyozta

Feldman Zsolt

. A támogatások rendszere a kertészeti ágazat számára komoly lehetőséget jelent - hangsúlyozta Feldmann Zsolt. Megjegyezte, hogy a Miniszterelnökség gondozásában előrehaladott állapotban van - hamarosan a brüsszeli tárgyalásokra készen áll - a vidékfejlesztési program a vidékfejlesztési források felhasználásáról. Ebben nagy szerepet játszik majd az unió számára is fontos energetikai hatékonyság, a foglalkoztatás növelésének kérdése, az, hogy a felhasznált technológiák környezetkímélőek, innovatívak legyenek. E fejlesztési forrásoknál a fiatal gazdáknak külön pénzügyi keretük lesz - tette hozzá. A politikus megemlítette: támogatási forrás áll majd rendelkezésre a meglevő épületek energetikai korszerűsítésére, vagy a termálvizes fejlesztések teljes körére. Fontos sarokpont az öntözés kérdése. Újdonságként jelenik meg a vidékfejlesztési programban a jövedelemstabilizáló alap létrehozása, amely nem természeti kárból keletkező jelentős jövedelemcsökkenések esetén lehet segítség a gazdálkodóknak. Külön beruházási csomag keretében támogatják majd a természeti károk megelőzését célzó beruházásokat. Segítik a termelői szerveződéseket, minőségbiztosítási rendszereket. A vidékfejlesztési programban a feldolgozás támogatása jelentős forrástöbbletet kap a tervek szerint - mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta azt is, hogy a közvetlen támogatások rendszerében megjelentek a termeléshez kötött támogatások, a fiatal gazdálkodók emelt szintű támogatása és a kisgazdaságok egyszerűsített támogatása. A zöldség-gyümölcs ágazat a mostani kalkulációk szerint 10,5 milliárd forint terméshez kötött támogatáshoz jut majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.