Közélet

Egy elmosódott festmény alapján teremtette újjá Almásy Jánost Kligl Sándor

Egy elmosódott festmény alapján teremtette újjá Almásy Jánost Kligl Sándor

2014. augusztus 23., szombat
Egy elmosódott festmény alapján teremtette újjá Almásy Jánost Kligl Sándor
DSC_3401

Törökszentmiklós újjáalapítóját formázta meg a település főterén Kligl Sándor. A Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész egy régi, elmosódott festmény alapján alakította ki Almásy János bronz emlékművét.

Törökszentmiklós szívében, a Kossuth téren állították fel

Kligl Sándor

alkotását, melyen

II. Almásy Jánost

formálja meg. A 17-18. században élt főkapitányt nagy tisztelet övezi, hiszen a török dúlást követően a település újjáalapításának vezéralakja volt. Több mint

félszáz alkotással

a háta mögött is kihívást jelentett Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész számára a feladat, hiszen csak egyetlen, rossz minőségű festmény állt a rendelkezésére. "A szobor elkészítéséhez korabeli ábrázolásokat is felhasználtam, az öltözéket így viszonylag könnyen fel tudtam idézni. Szeretem úgy megörökíteni a nagy múltú történelmi személyeket, hogy azoknak legyen tartása - egy délceg magyar urat mintáztam belőle" - magyarázta Kligl Sándor. II. Almásy János

Kossuth Lajos

illusztris társaságában foglalta el helyét Törökszentmiklós főterén, az alkotást kedd délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Kligl Sándor következő munkája Pécs főterére kerül majd, ide Weöres Sándor egész alakos szobrát formázza meg a művész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.