Közélet

Ebola: egészséges a Libériából hazatért két magyar állampolgár

Ebola: egészséges a Libériából hazatért két magyar állampolgár

2014. augusztus 15., péntek
Ebola: egészséges a Libériából hazatért két magyar állampolgár
Ebola - Az ÁNTSZ sajtótájékoztatója

Nem merült fel az Ebola-fertőzés gyanúja annál a két magyar állampolgárnál, aki Libériából jött haza korábban, egyiküket maláriával kezelték a nyugat-afrikai országban - közölte Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy a két magyar már kilenc napja itthon tartózkodik, tünetmentesek, jól vannak.

Szabó Enikő

hozzátette: sem esetükben, sem más okból nincs szükség járványügyi intézkedésekre. A helyettes tisztifőorvos beszámolt arról, hogy egyikük még Libériában maláriával fertőződött meg, de ezt a betegségét azóta kikezelték, és már egészségesen érkezett Magyarországra. Kérdésre elmondta, valószínűleg azért kapta el a maláriát, mert nem szedte a megelőzésre szolgáló gyógyszereket. A két magyart az őket foglalkoztató cég elővigyázatosságból rendelte haza, és sem a munkakörük, sem az ottani lakhatási körülményeik nem indokolták volna a hazahívásukat. "Olyan körülmények között dolgoztak és éltek, hogy nem is találkoztak ebolás beteggel vagy akár gyanús esettel" - mondta a helyettes tisztifőorvos. Szabó Enikő kérdésre elmondta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint mintegy nyolcvan magyar tartózkodik az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokban, ők azonban olyan helyen élnek és dolgoznak, hogy nem indokolt a hazahívásuk. A helyettes tisztifőorvos a sajtótájékoztatón a két magyarról nem közölt részleteket, sem azt, hogy melyik cégnél dolgoznak, sem azt, hogy hol laknak. Az MTI úgy tudja, hogy Fejér megyében laknak, egy háztartásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.