Közélet

Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK

Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK

2014. augusztus 3., vasárnap
Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK
mars_ter_dinnye_pick31_gs

A Pick Szeged spanyol játékosainak a citromsárga húsú dinnye tetszett a legjobban – derült ki a Mars téri piac dinnyevásárán, ahol Doktor Zoltán ételszobrász szemet gyönyörködtető mintákat faragott a kedvelt nyári gyümölcs héjába.

Épp tekergő kígyót, mellé virágmintát és leveleket faragott éles késsel egy sárga bélű görögdinnyébe

Doktor Zoltán

gyulai mestercukrász, amikor megérkeztek a Pick Szeged kézilabdacsapatának játékosai a Mars téri piac parkolójába, ahol már javában tart a hagyományos

dinnyevásár

. „Mindössze egy jó éles kés kell a dinnye héjának faragásához, illetve természetesen technikai tudást is igényel a zöldség- és gyümölcsszobrászkodás. Különböző rétegei vannak a héjnak, ahogy befelé haladunk egyre könnyebb megmunkálni a gyümölcsöt” – magyarázta Doktor Zoltán. A mestercukrásztól –aki világbajnoki és olimpiai ezüstéremmel is büszkélkedhet e területen – megtudtuk, a Kínából eredő ételszobrászat 25-30 éve van jelen hazánkban, de Doktor Zoltán szerint több figyelmet is érdemelne, hiszen a magyarok ebben is világszínvonalon alkotnak. „A hazai versenyek mellett európai megmérettetéseket, világbajnokságot és olimpiát is rendeznek ételszobrászatból. Most a magyar válogatottal a novemberi luxemburgi világbajnokságra készülünk” – jegyezte meg. Most igaz a dinnyének van szezonja, de puhább húsú zöldségeket is szoktak faragni az ügyes kezű szakemberek. „A fekete héjú dinnye különböző képek megalkotására a legideálisabb, hiszen egyszínű a külseje, de bármelyik fajta jól megformálható. Egy-egy dinnyeszobor fél óra alatt is elkészülhet, de a minta bonyolultságától függően több órát is igénybe vesz a faragás” – fűzte hozzá.

mars_ter_dinnye_pick34_gs

Az ételszobrász munkáit a Pick vezetőedzője,

Juan Carlos Pastor

és együttesének több spanyol tagja, így

Niko Mindegía

,

Garcia Robledo

és

José Manuel Sierra

is megcsodálta. A Pick kéziseinek a sárga húsú dinnye tetszett a legjobban, hazájukban citromsárga belsejűvel nem találkoztak, holott közkedvelt nyári gyümölcs náluk is a dinnye.

Erdei Péter

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, tavaly is hívtak dinnyeszobrászt, rajta, illetve az alkotásain keresztül is a piac dinnyevásárát propagálták. „Régi támogatói vagyunk a Pick Szeged csapatának, ezért is invitáltuk a játékosokat a dinnyevásárra, az új spanyol játékosoknak pedig magát a piacot is bemutattam, hiszen a családjukkal költöztek Szegedre, érdemes tudniuk, mi mindent lehet a Mars téren megvásárolni” – fogalmazott Erdei Péter.

mars_ter_dinnye_pick45_gs

Dinnyéért is érdemes kimenni a Mars térre, a parkolóban több mint fél tucatnyian kínálják a görög- és sárgadinnyéket. A meleg tavasz kedvezett a gyümölcsnek, de az esős nyár legalább annyit ártott. Másfél hete még 120 környékén volt kilója a görögnek, a sárgát kétszáz-kétszázötvenért kínálták, most már 89 forintért vásárolhatunk görögdinnyét. G

ubicza Attila

árustól megtudtuk, Medgyesegyházán kívül Magyarbánhegyesről is hoztak gyümölcsöt a piacra, egyaránt 89 forintért kínálják kilóját. „A múlt héten a rossz időben alig volt forgalmunk, ráadásul a sok eső ártott a dinnye érésének, nem olyan édes” – részletezte. Az ásotthalmi

Herédi Szilveszterné

arról nyilatkozott portálunknak, hogy az igazán szép és kiváló minőségű dinnye tartja az árát, annak kilója 150 forint körül van. „A melegtől, majd a sok víztől lekásásodtak a dinnyék, elrohadtak az indák, így sajnos hamarabb vége lesz a szezonnak. A fekete héjú teljesen tönkrement, míg citromsárga bélűt azért nem találni már, mert már lement a szezonja” – részletezte. Megtudtuk, a későbbi vetésű, szabadföldi sárgadinnyék most körülbelül egykilósak, így azért még várható még utánpótlás az ízes gyümölcsből augusztus 20-a utánra is.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.